Svjetski dan borbe protiv osteoporoze

Svjetski je dan borbe protiv osteoporoze obilježen je jučer, podsjećaju iz Udruženja Bonus Zenica. Svojim aktivnostima redovnim besplatnim pregledima i mjerenjima gustine kostiju, te predavanjima oni rade na podizanju svijesti populacije o važnosti preventive i ranog otkrivanja bolesti.

Upravo to rade u Udruženju Bonus uz tim ljekara koji vrši konsultacije sa oko 120 članova i članica koji boluju od osteoporoze. Trenutno je rad udruženja umanjen zbog neuvjetnih, odnosno devastiranih prostorija u Titovoj ulici, ali se nadaju podršci gradske uprave. Rad ovog udruženja ne smije biti upitan jer mnogo znači ovoj populaciji stanovništva.

Sama činjenica da smo organizirali oko 600 besplatnih pregleda dovoljno govori, a uvijek na raspolaganju imamo i tim ljekara prijatelja udruženja“, kaže predsjednica Bonusa Gordana Mišetić.

Dalje poručuje sugrađanima, posebno ženama iznad 50 godina starosti da se redovno pregledaju, paze na ishranu i što više kreću. Raduje činjenica da smo u tom pogledu osviješteni, barem neki od nas. (A. Huskić)