Svjetski dan hrane: Pravo na hranu kao ključno ljudsko pravo

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica danas je, povodom 16. oktobra-Svjetskog dana hrane  organizovao seminar na temu ” Pravo na hranu za bolji život i zdraviju budućnost”.

Svjetski dan hrane, ističe pravo na hranu kao ključno ljudsko pravo.Ove godine, tema “Pravo na hranu za bolji život i zdraviju budućnost” naglašava potrebu za dostupnom, raznolikom i zdravom hranom za sve.

“Hrana predstavlja treću osnovnu ljudsku potrebu, nakon zraka i vode, a svaki čovjek ima pravo na dostupnost hrane i adekvatnu prehranu”, podsjetila je jedna od predavačica prof. dr. Irzada Taljić, sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

“U tom smislu se ide ka održivim sistemima proizvodnje hrane,od proizvođača i prerađivača do distributera i konzumenta”, dodaje prof. Taljić.

Hrana, odnosno prehrana svakog čovjeka trebala bi biti raznolika, energetski uravnotežena, dovoljna da zadovolji nutritivne potrebe, dostupna i sigurna za sve ljude.

“Jedna od ključnih poruka ovog skupa je da se oslanjamo na domaće resurse ,da proizvodimo lokalno dovoljno zdravstveno ispravne hrane i da osiguramo kvalitetnu hranu za naše stanovništvo”, istakao je dr. Jasmin Durmišević iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Iako farmeri širom svijeta proizvode više hrane nego što je potrebno cjelokupnoj svjetskoj populaciji, oko 733 miliona ljudi suočava se s glađu, što je ekvivalentno jednoj od jedanaest osoba u svijetu ili jednoj od pet osoba u Africi.

Ovakva situacija se pogoršava uslijed sukoba, klimatskih promjena, ekonomskih kriza i nejednakosti, a najviše utiče na siromašne i ugrožene, od kojih su mnoga poljoprivredna domaćinstva, što dovodi do povećanja nejednakosti u zemlji.

Više od 2,8 milijardi ljudi ne može priuštiti zdravu ishranu, što dovodi do različitih oblika pothranjenosti, malnutricije i gojaznosti. Nezdrava ishrana postaje sve veći problem, a ranjivi pojedinci često su primorani da se oslanjaju na jeftinije i nezdrave namirnice. (Š.B.)