Obilježena 31. godišnjica stradanja civila kod Industrijske škole

Jučer je obilježena 31. godišnjica stradanja osam civila na lokalitetu kod Industrijske škole u Zenici.

Udruženje civilnih žrtava rata 92. do 95. Grada Zenica zajedno sa članovima porodica stradalih položili su cvijeće i odali počast tragično stradalim civilima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u parku kod Industrijske škole.

Na tom mjestu od posljedica granatiranja Zenice 13. oktobra 1993. godine živote je izgubilo osam civila. Najmlađi među njima bio je dječak Irfan Šehić, sa svojih šest godina.

Prema riječima predsjednice Udruženja civilnih žrtava rata 9.2-95. Grada Zenica, Suade Kadrić, porodice stradalih danas najviše boli što na ovom mjestu nema nikakvog obilježja koje bi ukazivalo na pogibiju članova njihovih porodica.

Voljeli bi da na ovom mjestu imamo prikladno obilježje kao i na lokalitetu kod Hitne“, kaže Kadrić nadajući se da će pravda biti zadovoljena jer još niko nije odgovarao za počinjena nedjela na ovom lokalitetu prema civilima Zenice.

Iz ovog Udruženja su za 29. oktobar najavili centralnu manifestaciju obilježavanja Dana civilnih žrtava rata ZDK sa prigodnim programom. (Š. Babić)