FHMZ izdao narandžasto upozorenje, moguće bujice i klizišta

Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je narančasto upozorenje za jaču kišu koja se večeras i sutra, očekuju na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine te na jugozapadu i dijelu srednje Bosne.

Moguća pojava bujičnih potoka, odrona i klizišta očekuje se večeras sat prije ponoći pa do sutra u 11 sati. Uz jaču kišu prognozira se između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, lokalno može pasti do 80 litara. Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima. Preporuke i mjere Svjetske meteorološke organizacije nalažu da građani budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. “Moguća se plavljenja imovine i saobraćajnih mreža, kao i poremećaji u snadbijevanju električnom energijom, vodom i komunikacijama. Treba biti spreman i na manje evakuacije stanovništva, a očekuju se i teški uslovii za vožnju uslijed smanjene vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila”, navodi se u upozorenju Hidrimeteorloškog zavoda.

Civilna zaštita Grada Zenica od petka u kontuinuitetu prati stanje na terenu, s fokusom na vodostaj rijeke Bosne. “Rijeka Bosna je u svom normalnom toku, prema mjerenjima u 12 sati 59 cm je vodostaj na mjernom mjestu u Raspotočju, 108 cm kod Lamele, a na dva najkritičnija mjesta gdje se Rijeka izlijeva iz svog korita vodostaj je na 350 cm. Prema dosadašnjim iskustvima kritično bude kod naselja Dolipolje u Lašvi, gdje je malo korito rijeke, a na drugim mjestima, poput Nemile i Topčić Polja, Autoceste Federacije BiH rade odbrambene zidove, na Bilmišću je to ranije urađeno, tako da je  zasad stanje pod kontrolom i spremni smo za intervencije”, kaže Adnan Čukle.

Podsjetimo, prošle sedmice veliko kišno nevrijeme izazvalo je poplave i klizišta u dijelovima Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a najteže su pogođeni Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica, zbog čega je u Federaciji BiH danas proglašen Dan žalosti. (S.G).