Dobročinstvo, Tvrđava i Robijaši u akciji pomoći ugroženim područjima

Kiša i nevrijeme sa četvrtka na petak u Bosni i Hercegovini izazvali su brojne poplave i klizišta u kojima je na žalost veliki broj građana izgubio život. Nakon ove katastrofe gotovo svi u državi su se organizovali da pomognu narodu ugroženih područja. Udruženje Dobročinstvo i Sportsko-rekreativni klub Tvrđava danas i sutra realizuju akciju prikupljanja pomoći za pogođena području vremenskim neprilikama. Danas nešto prije 13 sati dva kombija pomoći otpremljena su prema Fojnici.

Kao građani koji smo imali priliku da doživimo poplave Udruženje Dobročinstvo odmah je reagovalo da uputimo urgentnu, interventnu pomoć. Danas smo otpremili dva kombija pomoći u vidu deka, vode i svijeća. Nastavit ćemo prikupljati pomoć do nedjelje u 18 sati u prostorijama Tvrđave u Radakovu i potrudit ćemo sa da to dostavimo onima kome ta pomoć treba”, kaže Sedžida Beganović-Isaković, članica Upravnog odbora Dobročinstva.

Tvrđava je uvijek na raspolaganju svojim građanima. Ovo je jedini način na koji trenutno možemo pomoći, ali ukoliko bude potrebno mi ćemo izaći i na teren sa svojim ljudima”, kaže Sabir Patković iz SRK Tvrđava.

Svi koji žele podržati ovu akciju mogu se javiti u prostorije SRK Tvrđava koje se nalaze iznad škole u Radakovu. A jedni od onih koji su spremni odmah djelovati i pomoći gdje god treba jesu i članovi Udruženja Robijaša koji su se organizovali, prikupili određenu pomoć i danas oko 13 sati se zaputili prema Fojnici kako bi uručili pomoć, ali i svojim radom na raščišćavanju terena dali doprinos da se posljedice nevremena što prije saniraju.

Kao i svaki put kad se desi neprilika Robijaši će se odazvati jer je to ljudski i to je sa naše strane obaveza. Idemo na teren gdje ne znamo šta nas čeka. Ponijeli smo osnovno i apelujemo na građane da se uključe u akciju, a mi ćemo ići dok god za to potreba postoji”, kaže Kenan Zimeri iz Udruženja Robijaši. (N. Glibo)