Otvorena najznačajnija privredna smotra u BiH – ZEPS 2024.

Sajam ZEPS 2024. vratio se nakon šest godina pauze na velika vrata. Impozantnom ceremonijom današnjeg svečanog otvorenja, označen je povratak ove prepoznatljive sajamske manifestacije u okviru koje će izlagati oko 400 izlagača i 1.200 brendova na oko 20.000 metara kvadratnih prostora.

ZEPS su svečano zajednički, presijecanjem vrpce, otvorili predstavnici organizatora, izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, zvaničnici Turske i Libije, BH i zenički privrednici, njih ukupno 20.

Zemlja partner je Republika Turska iz koje u Zenicu dolazi više desetina kompanija koje objedinjuje Istanbulska trgovačka komora, druga najveća privredna komora u svijetu, koja okuplja oko 800.000 firmi.

Na ZEPS-u se ove godine izlaže i Turski automobilski brend TOGG koji je po prvi puta predstavljen izvan Turske.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović poželio je dobrodošlicu svim izlagačima i gostima, te iz pozvao da posjete štand Zeničke razvojne agencije ZEDA.

“Lijepo se osjaćajte u našem gradu i ponesite divne uspomene iz ovog grada”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić zahvalio je novom vlasniku licence zeničkog sajma, kompaniji Tapas, koja je omogućila ponovni susret privrednika u Zenici, te im poželio da se uvežu s privrednicima ZDK-a i BiH.

Naš kanton je zaista zamajac realnog sektora Federacije BiH i države BiH. Siguran sam da su tome doprinjele i mjere poticaja Vlade ZDK.

Menadžer sajma Sanel Ibrić rekao je da je ZEPS postao simbol zajedničke snage i podrške. Ovaj je sajam platforma koja nas sve povezuje, kazao je Ibrić i naglasio kako je upravo danas, više nego ikada, važno povezivanje. Sajam je uvijek bio prilika da se na jednom mjestu nađu poslovni ljudi.

Predsjednik Istanbulske privredne komore Šekib Avdagić, koji je rođeni Zeničanin te koji je, kako su potvrdili svi govornici, najzaslužniji što su već ove godine 35 turskih kompanija učesnice zeničkog sajma, podsjetio je kako vanjskotrgovinska razmjena BiH i Turske još uvijek nije prešla iznos od jedne milijarde eura, ali se nada da će to uspjeti ove godine. Istakao je da će privrede ove dvije zemlje imati koristi od učešća turskih kompanija na ovom sajmu, jer za saradnju postoji veliki potencijal.

Gostima su se, između ostalih, obratili i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babür Girgin, ministar privrede ZDK-a Samir Šibonjić, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, savjetnik ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, Dino Selimović, te Hatidža Jahić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

ZEPS 2024. je otvoren do kraja ove sedmice. (Šerif Babić)