Protest zeničkih taksi prevoznika koji čekaju na dozvole za obavljanje djelatnosti

Zenički taksi prevoznici, koji čekaju na dozvole za taksi stajališta danas su održali mirni protest ispred zgrade Gradske uprave Zenica.

Izrazili su nezadovoljstvo zbog poništenja Javnog poziva za raspored taksi vozila na slobodna taksi stajališta na području Grada Zenica za 2025. godinu.

Blizu 70 zeničkih taksi prevoznika čeka na dozvole za raspored taksi vozila na slobodna taksi stajališta na području grada Zenica. Kako bi dobio prvo stajalište, a potom i petogodišnju licencu za obavljanje ove djelatnosti, Zeničanin Nihad Mehanović čeka već pet godina na listi. Kako nam kaže, ispunio je sve uslove koji se traže Javnim pozivom, koji se raspisuje jednom godišnje. Ove godine, tačnije u utorak, izašao je Javni poziv za 12 slobodnih taksi mjesta, ali je ubrzo i poništen, zbog čega su taksisti danas i protestvovali tražeći odgovre od nadležnih.

“Neslužbene informacije kojim raspolažemo su da je izvršen pritisak od Udruženja taksi prevoznika Zenica na gradonačelnika. Mi želimo saznati zbog čega, jer čekamo i po pet godina na taj posao. Svake godine prikupljamo papire i imamo troškove”, kaže Mehanović.

Ono što dodatno brine prevoznike je podnesena inicijativa u Skupštini ZDK za izmjenu Zakona, kada je u pitanju obavljanje taksi djelatnosti. “Mislim da je riječ o Zakonu koji će omogućiti izdavanje licenci, odnosno prodaju, da bi taksi prevoznici koji idu u penziju mogli sebi obezbijediti otpremninu, i to ide preko naših leđa”, mišljenja je Mehanović.

Nakon kraćeg protesta, predstavnici taksista su uspjeli dobiti sastanak u nadležnoj gradskoj službi, gdje su dobili i tražene odgovore. Anisa Kovač stručni saradnik za poslove saobraćaja u GU Zenica, koja se i sastala sa prevoznicima, kazala nam je da je Javni poziv poništen zbog proceduralnih grešaka. “U narednom periodu po rješavanju tih grešaka bit će raspisan novi Javni poziv. Lica koja imaju odobrenje za obavljanje javnog prevoza su upoznati da mogu početi raditi tak kada dobiju taksi stajališta, mi smo ih upoznali da će se to desiti u narednom periodu čim se steknu uslovi za to”, kaže Kovač.

Javnim pozivom za prikupljanje zahtjeva za raspored taksi vozila na slobodna taksi stajališta na području Grada Zenica za 2025. godinu bilo je utvrđeno 12 slobodnih mjesta na taksi stajalištima. Da bi dobili licence za taksi prevoznike, 72 prevoznika i dalje će čekati na listi, za slobodna stajališta do raspisivanja ponovljenog Javnog poziva. (M.H.)