Zasjedao Upravni odbor Saveza penzionera ZDK

Upravni odbor Saveza penzionera Zeničko dobojskog kantona je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno podržao zaključke sa sjednice istog tijela federalnog saveza, održane 19. septembra nakon pregovora sa Vladom FBiH.

Poštujući zaključke Skupštine Saveza, uvažavajući dogovor postignut na pregovorima sa Vladom FBiH i termin održavanja lokalnih izbora u BiH, Upravni odbor donio je odluku o prolongiranju termina održavanja planiranih protesta penzionera uz namjeru da pruži priliku Vladi FBiH da realizira preuzete obaveze ,saopćio je prošle sedmice Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u FBiH.

U slučaju da Vlada FBiH ne ispoštuje postignuti dogovor, Upravni odbor Saveza će odrediti novi termin i održati mirne proteste penzionera u Federaciji BiH.

“Mi smo juče podržali zaključke i dali saglasnosti uz uslov preciziranja rokova za realizaciju pojedinih zahtjeva penzionerske populacije”, izjavio je danas Mustafa Trakić,predsjednik Saveza penzionera ZDK i član Upravnog odbora federalnog saveza.

Glavni zahtjev je izmjena član 80. koji se definiše vanredno povećanje penzija i dali smo rok do kraja ove godine,a što se tiče isplate jednokratne pomoći,dok je do kraja oktobra,ističe Trakić. Što se tiče zahtjeva o izmjenama i dopunama Zakona o PIO rok je do kraja marta naredne godine.

“U ovom trenutku jedino što je izvjesno i što ide u realizaciju je zaključak o odobravanju sredstava za banjsku regabilitaciju”, podsjeća Mirnas Buljubašić,predsjednik Udruženja penzionera Grada Zenica.

“Što se tiče glavnog zahtjeva,izmjene Zakona,spominje se mart iduće godine što je za nas nepovoljno”, kaže Buljubašić. (Š.B.)