Mještani sela Slivan sami betoniraju put

Protekle subote mještani kakanjskog sela Slivan, smještenom na rubnom području Kaknja i Zenice, vlastitim primejrom su pokazali kako se, uz sve poteškoće i izazove današnjeg vremena bori sa svoje rodno mjesto.

Sami su organizovali akciju prikupljanja novčanih sredstava za betonaže najkritičnijih dijelova puta za mezarje i donji dio sela, ispoljavajući tako čvrstu namjeru da stvaraju bolje uslove za život jer ih Kakanjska valst, pa i kanotnalna, godinama zaobilaze. Donacijama su pomogli prijatelji i dobri ljudi koji nisu porijeklom iz ovog sela, koje uz susjedni Hrastovac, unazada dvije godine čine najmlađu mjesnu zajednicu općine Kakanj. Nasatavak akcije je u narednu subotu.

Muhamed Kobilica, jedan od inicjatora ove akcije kaže da su na dobrovoljnoj bazi skupili oko deset hiljada KM, a općina Kakanj je donirala 60 mreža. “Akcija je pokrenuta iz razloga što je ovdje teren takav da je put makadamski i prva jača kiša ga jednostavno uništi, neprohodan je. Govorimo o dinoci dugoj oko 800 metara, a selo smo pri novoosnovanoj mjesnoj zajednici Hrastopvac koje nema apsolutno ni jedan santimetar asfalta. I neke donacije iz prethodnog vremena nisu bile aktivne na našem terenu, ne zanm da li je politika ili nešto drugo u pitanju., jer mi to i nemamo na uvid. Ali bez obzira na sve mi ćemo pokrenuti nove akcije, pokušat ćemo iznova aktivirati kakanjske vlasti da nam pomognu, jer očekujemo da u nrednoj godini završimo započetu betonažu ovog puta”, pojašnjava Muhamed.

Inače, ovo selo spada u ona u koja je najmajnje uloženo budžetskih sredstava za infarstrukturu. Nemaju ni metra asfalta, ni kanalizacije, ni urednih vodovoda, ni javnog autobuskog prijevoza, a time ni mjesečnih karata, liječe se i školuju u susjednim zeničkim ambulantama i školama, rade u zeničkim firmama itd. Putnom komunikacijom su desetlječjima povezani sa Zenicom i nekako se opiru totalnom izumranju i nestajanju, a na tom fonu ponovo je pokrenuta inicijativa da se administrativno izdvoje iz kakanjeske općine i u potpunosti pripoje Zenici. “Realno govoreći veše se naslanjamo na Zenicu, ali mislim da bi bilo realno da nam Općina Kakanj posveti veću pažnju, jer smo nedovoljno u sveu zastupljeni. Istina je i da je narod raseljen, pa možda i zbog toga ima manje interesa politike i vlastii. Postala su sela pusta, a smatram da ni jedan grad u svijetu ne može postojati bez vrijednog I aktivnog sela, kaže Muhamed.

U nastojanju da imaju normalne uslove za život kao većina ostalih naselja, iz ove mjesne zajednice su prije tri godine pokrenuli inicijativu za izdvajanjem iz sastava kakanjske općine, ali to je zasutavljeno na Gradskom vijeću. Iznova su aktuelizirali ovo pitanje da se definitivno odvoje od Kaknja i u potpuosti pripoje Zenici. “Mislim da nmi ovaj put to neće utorditi ploodom zbog nekakvih političkih ciljeva zato što imamo informacije da se radi o tome da nas Zenica prihvati, ali geografski da ostanemo u Kaknju, jer kao mala sredina vučemo veliki geografski teren sa općine Kakanj. A da budemo realni, mi to ne bi ni pokretali da imamo punu šažnju nadležnih vlasti u općini Kakanj, mada su I druga sela na području Brnjica devastirana, gotovo pusta, priridno se sama ruše, a to pogoduje I lopovima, jer sve su češće intervencije policije zbog obijanja pustih kuća”., kaže naš sagovornik. Kako god bilo, mještani se ne mire sa trenuztnom situacijom, nastavljaju dalje ako treba i sami pa u tom kontekstu I za narednu subotu nastavljaju započetu akciju betonaže puta, nadajući se idalje podršci prijatelja I dobrih ljudi. (S.Gluhić)