ZENICA: Održana javna tribina “Bošnjaci, prije svega”

_cuva

 U velikoj kongresnoj sali hotela Zenica u petak je održana javna tribina „Bošnjaci, prije svega“, a koja je izazvala veliku zainteresiranost ne samo Zeničana nego i velikog broja Bošnjaka iz susjednih gradova.

Organizator tribine je bio zenički Preporod. Na tribini su izlagali doktori prava, historije i književnosti. Cilj tribine je bio prije svega ukazati na značaj očuvanja bošnjačke nacije i afirmaciji istine. Na tribini je posebno potcrtana razlika između statusa Bošnjaka i Bosanaca, a u kontekstu sve jačeg i agresivnijeg zagovaranja bosanstva kojem se želi dati nacionali karakter, a što ono u svojoj suštini nije, niti je ikada bilo. Moderator tribine je bio dr. Huseinspahić koji je naglasio da su Bošnjaci, u postojećem ustavnom uređenju zemlje, nacionalna odrednica, dok su Bosanci domocilna/geografska odrednica koja nema nikakvih nacionalnih prava. Ukoliko se neko izjasni Bosancem on je sam sebi uskratio nacionalni status prepuštajući tako upravljanje državom hegemonističkim politikama susjednih zemalja. Dr. Dedić se u svome izlaganju osvrnuo na  ustavno uređenje zemlje fokusirajući teško izborenu i politički nezaobilaznu ulogu Bošnjaka kod donošenja svih odluka u državi. Naglasio je da je trenutno na djelu degradacija Bošnjaka, kroz bosanstvo i slične projekte, te devalvacija bošnjačkog nacionalnog statusa, odnosno njihovo svođenje na etničku i vjersku grupu, a čemu se Bošnjaci odlučno moraju suprotstaviti.

Dr. Ismić, zlatni ljiljan, je u svome izlaganju dao jednu retrospekciju dobrih Bošnjana kroz prizmu vječitih antagonozama istočnih i zapadnih susjeda akcentirajući pri tome posebnost Bosne i Bošnjana u odnosu na susjedne zemlje i njene narode. U svome referatu koji se odnosio na afirmiranje i negiranje bošnjačkog nacionalnog identiteta u oblasti kulture dr. Ramić se osvrnuo na kulturno uzdizanje Bošnjaka koje je prethodilo njihovoj nacionalnoj afirmaciji, ukazujući na to da su danas na sceni određeni, po Bošnjake, negativne procesi u oblasti kulture, kao što su serije u kojima su oni prikazani kao pohlepni, potkupljivi, neobrazovani, kulturno zaostali i sl., dok su oni drugi, nebošnjaci, prikazani kao uljuđeni, kulturni i pošteni. Na kraju tribine svoj referat je izložio i dr. emeritus Durmišević koji je iznio činjenice o ukorijenjenosti imena Bošnjak u državnopravnoj historiji Bosne, referišući se na kontinuirani hegemonizam istočnih i zapadnih susjeda prema Bosni, ali i na sve anomalije koje su kroz historiju pratile i prate Bošnjake do danas. Realizaciju tribine je pomogao Grad Zenica.