ZDK: Radionica o Strategiji za prevenciju i borbu protiv korupcije 2025.-2027.

„Izrada trogodišnjeg akcionog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona u period 2025-2027 godina“ bila je tema danas održane radionice.

Za koordinatore antikorupcijskih aktivnosti organa i institucija gradova i općina, radionicu je organizovao Ured za borbu protiv korupcije ZDK u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije a uz podršku misije OSCE u BiH.

Ured za borbu protiv korupcije ZDK,podsjeća njegov sekretar Dževad Fejzić, prije dvije godine je usvojio Strategiju borbe protiv korupcije iz koje je proizašao i akcioni plan koji ističe ove godine. Ured je sada u obavezi da pokrene izradu novog trogodišnjeg plana antikorupcijskih aktivnosti u ZDK.

„U kontekstu izrade novog trogodišnjeg akcionog plana Ured će, najkasnije do 31. decembra 2024, uraditi evaluaciju i reviziju svih aktivnosti na kojim se radilo prethodne tri godine i da kontinuirane aktivnosti koje dolaze u drugom izvještajnom periodu ponovo ugradi u novi akcioni plan“. Vijeće ministara, kaže Fejzić, u međuvremenu je usvojilo Strategiju za borbu protiv korupcije na državnom nivou sa akcionim planom. Kanton je sada u obavezi da se uskladi sa državnom strategijom i revidira svoj akcioni plan. „ U tom kontekstu će i novi akcioni plan biti sadržan od aktivnosti koje mi možda nismo, ali ćemo predvidjeli u prethodnom planu za tri godine ali ćemo u narednom periodu sve aktivnost na kojima je ured radio a nisu provedene  da ih ponovimo kako bismo samu prevenciju podigli na malo viši nivo u ZDK“. Skupština ZDK je nedavnu usvojila Nacrt Zakona o prijavljivanju i provjeri imovine nosilaca javnih funkcija. Kantonalni ured za borbu protiv korupcije sada je u fazi izrade četiri registra koji proizilaze iz tog zakona a koji su najbolji alati u antikoruptivnoj borbi. Oni neće biti obznanjeni dok zakon ne stupi na snagu.

„Nakon toga, Ured će pored tog alata koji ćemo imati i moći da objavimo imovinu nosilaca javnih funkcija, Ured ima obavezu i nadležnost da uradi provjeru imovine tih lica koja je dostavljena.Prema našim prvim proračunima Ured će imati između 1600 i 1700 lica koja će biti u obavezi da prijave tu imovinu“. Dževad Fejzić kaže kako su izrađeni registar zašposlenih i registar imenovanih lica. Uspostavom još četiri registra,kaže on, na jednostavan i praktičan način ćemo eliminisati neke rizike od korupcije.Spominje i registar neprofitnih organizacija kojima se dodjeluju budžetska sredstva te registre poticaja i subvencija čime će cijela ova priča vrlo brzo dati konkretne rezultate. (D.T.)