Zenica: Otvoren Drugi sajam poljoprivrednih proizvođača

Drugi sajam poljoprivrednih proizvođača, u organizaciji Gradske uprave Zenica, otvoren je danas na Trgu Alije Izetbegovića. Sajam je prodajnog karaktera i biće otvoren do četvrtka, 26. septembra.

Poljoprivredni proizvođači iz zeničkog kraja opet su u mogućnosti da pokažu široku paletu svojih proizvoda i građanima pruže priliku da po povoljnim cijenama kupe kvalitetne proizvode. Izlagačima su na raspolaganje date lijepe drvene kućice koje je gradska uprava obezbijedila u saradnji sa UNDP-om.

„Kućice su date besplatno izlagačima na korištenje. Poslije ovoga, od 26.do 29. septembra imaćemo i sajam pčelarstva u ovim istim kućicama tako da će i pčelari dobiti priliku da izlažu svoje proizvode“, kaže Nerina Berberović, šefica odsjeka za poljoprivredu u gradskoj administraciji. Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kaže kako je ovo lijepa prilika da zeničani kupe provjereno kvalitetne i zdrave domaće proizvode.

“Zašto domaće ? Za ovo uvozno ne znamo, granice su porozne i ne znamo kakva je to roba. Naši poljoprivredni proizvođači nemaju sredstava da skupim hemijskim preparatima tretiraju svoje proizvode i zato je ovo odlična prilika da građani Zenice ovdje nešto kupe“. Gradska uprava je od 2016 godine mnogostruko povećala poticaje za poljoprivredne proizvođače i oni ove godine iznose preko 920 hiljada maraka. „Mali poljoprivredni proizvođači ne mogu živjeti od poljoprivrede ali im se može povećati kućni budžet. Mi subvencioniramo sve, od pčelarstva, sijanja pšenice, proizvodnje u zatvorenom…sve ono što poljoprivrednicima treba i tako dio budžeta vratimo na selo, ljudima koji se time bave“. Edin Buro je poljoprivrednik iz Visokovaca čija porodica živi od onoga što proizvede. Zahvalan je gradskoj upravi jer otkupljuje sve poljoprivredne viškove. „Evo sad trebamo vaditi deset duluma krompira. Ne mislimo i ne brinemo kome ćemo prodati to. Grad to otkupi i plati nam po cijenama koje su tržišne. Plate nam pošteno i pošalju svoja vozila, potovare i odvezu tako da mi ne brinemo o tome“. Ovo je posljednji put da se sajmovi ovog tipa organizuju na Trgu Alije Izetbegovića. Uskoro počinje temeljita rekonstrukcija trga koji će ubuduće biti isključivo pješačka zona. (D.T.)