Predstavnici Pravoslavne crkvene opštine u Zenici posjetili gradonačelnika Fuada Kasumovića

Predstavnici Pravoslavne crkvene opštine u Zenici posjetili su danas gradonačelnika Fuada Kasumovića. Razgovarano je o realizaciji projekta koji ima za cilj očuvanje Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici.

“Unutrašnjost Hrama propada zbog velike količine vlage. Projekat je urađen stručno onako kako je zadovoljavajuće da se problem riješi. Hvala Gradonačelniku na prijemu i na tome što je obećao da će pomoći. Mi smo dio sredstava obezbjedili i drugi dio je u najavi od grada i zadovoljni smo što su ljudi u Gradskoj upravi prepoznali da je ovo kulturno-historijski spomenik Grada Zenice i da žele da podrže projekte koje radimo”, kazao je protojerej Marko Maleš, stariješina Hrama Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici.

Grad Zenica je spreman da pomogne Pravoslavnu crkvenu opštinu u Zenici u realizaciji ovog projekta, poručio je Gradonačelnik Fuad Kausmović.

“Prije svega sam presretan i zadovoljan što su došli da posjete mene kao Gradonačelnika. Srpaska pravoslavna crkva je legalna, legitimna ovdje u ovom gradu. Mi smo multietnički grad i treba im grad pomagati kao što pomaže i sve druge vjerske zajednice. Razgovarali smo o infrastrukturnom projektu i grad Zenica će podržati ovo što traže”, kazao je Gradonačelnik Fuad Kasumović. (N.G.)