Protesti logoraša ispred Vlade FBiH

Simbolično pet do 12, logoraši su danas u Sarajevu, ispred sjedišta Federalne vlade započeli proteste, koji su zapravo izraz dugogodišnjeg nezadovoljstva i, kako kažu, lažnih obećanja da će sistemski i adekvatnim zakonsklim rješenjima i oni rješiti svoj status i steči prava i položaj kao direktni product rata, kao članovi i ostalih boračkih udruženja.

Otprilike 200 hilajad ljudi u BiH je prošlo kroz logore. OKo 20 hiljada ima nas registrovanih, ali se svi pred izubore pucaju ciframa a na kraju se ne desi ništa. Sadašnja vlast je formirala interaktivnu grupi i kada su došli na vlast obećali su usvojanjae zakona o logorašima. 60 do 80 posto tog zakona je usaglašeno i evo dvije godine stoji, a interaktivna grupa se stastala jednom u ove dvije godine. Da li je vrijeme da se formira nova grupa i da ona opet samo razvuče vrijeme i prostor. Čini mi se da se radi po tom sistemu”, kaže Mihnet Turčinović, predsjednik Saveza logoraša ZDK, koji je proveo u logoru u Žepču 280 dana, poslije oslobađanja stupio u redove branbilaca. Kantonalnog savez broji između pet i deset hiljada logoraša u gotovo svim općinama i gradovima. Nemaju status, niti u skladu s tim imaju ikakva prava, a od političara i vlasti služaju samo prazna obećanja, a na bazi njihovih svjedočenja po domaćim i međunarodnim sudovima su i izrečene presude brojnim ratnim zločincia.

Logoraša je fizički sve manje, Popostojećim zakonima o osnovama socijalne zaštite, odnosno civilnih žrtava rata, na području oba bh. entiteta i Brčko distrikta BiH pokriveno je oko pet posto logoraša, što znači da ostalih 95 posto uopće nije prepoznato. Današnji protesti su upozorenje vlastima sa konkretnim zahtjevima da ispune obećanje i usvoje najavljeni zakon kojim bi se konačno riječio njihov status i osigurala adekvatna prava i pložaj u društvu. Shodno odluci krovnog saveza, u Sarajevu su se danas okupili samo pojedinci iz rukovodstava udruženja i saveza logoraša, a ako ne bude željenog efekta, spremni su i na radiklanije mjere, uključujuči i blokade saobraćajnica, kaže naš sagovrnik. (S.G.)