Sutra pregovori Vlade FBiH i Saveza penzionera

Rukovodstvo Saveza udruženja penzionera Federacije BiH sutra će predati peticiju sa zahtjevima Vladi Federacije u Sarajevu, od kojih su najvažniji izmjena odredbi Zakona o PIO koja govori o načinu usklađivanja penzija, kao i isplata jednokratne pomoći.

U subotu je održana vanredna sjednica Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH na kojoj je u jednom od zahtjeva zatraženo vanredno usklađivanje penzija u ovoj godini, prema kojem bi njihova primanja bila uvećana za sedam posto.

“Tražimo da se ubuduće ne koristi termin usklađivanje nego povećanje penzija, a vršilo bi se na osnovu rasta prosječnog ličnog dohotka i potrošačke korpe u Federaciji BiH”, izjavio je danas Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera ZDK i član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

U jednom od zahtjeva se traži isplata jednokratne pomoći penzionerima od 200 KM čija su primanja do 1.000 maraka, a iznad tog iznosa pomoć od 100 maraka.

Prije predaje peticije, koja je zakazana u 12 sati, prije podne bi, u 10 sati, trebali otpočeti pregovori delegacije Vlade i komisije Saveza udruženja penzionera upravo oko pomenutih zahtjeva i načina da se pomogne ovoj populaciji.

Nikakvih odstupanja neće biti i naše zahtjeve moguće je razmatrati i prihvatiti samo u paketu”, istakao je Trakić.

U suprotnom, ako ne bude volje s druge strane, slijede protesti koji su zakazani za 3. oktobar ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu. (Š. Babić)