ZENICA: Međunarodna konferencija pod nazivom “Osobe s teškoćama:Izazovi i mogućnosti”

U Zenici je danas priređena međunarodna konferencija pod nazivom „Osobe s teškoćama: Izazovi i mogućnosti“ koja je okupila oko 60  predstavnika organizacija i institucija koje direktno pružaju usluge djeci i odraslim s teškoćama u razvoju u Zenici.

Organizator konferencije su UNICEF i  Javna ustanova Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama koji obilježava 10 godina postojanja.

Konferencija je bila prilika da organizacije i institucije iz BiH,Hrvatske i Crne Gore razmjene iskustva u radu sa osobama s teškoćama u razvoju, ali i brojnim izazovima sa kojima se susreću.

Jedna od suštinskih upućenih poruka odnosi se na nedostatak stručnih kadrova u cijelom regionu, ali i nedostatku političkog razumjevanja da se njihova problematika mora rješavati kroz saradnju više ministarstava, prije svega, obrazovanja, socijalne politike i zdravstva.

Ključni problem cijelog regiona je što ne postoji baza podataka o broju osoba s teškoćama u razvoju iz koje bi svaka od država crpila podatake neophodne za izradu adekvatnih zakonskih propisa a na osnovu kojih bi se utvrđivale efikasne mjere u zajednici.

Konferencija je pružila priliku organizacijama koje se bave ovim humanim poslom da razmjene mišljenja i sa predstavnicima vlasti iz općina, kantona i Federacije BiH.

Predstavnici UNICEF-a su istakli kako je konačno vrijeme da svi nivoi vlasti u BiH  počnu razmišljati i konkretno ulagati jačanje prava i osnaživanje kompetencija djece bez čega nema budućnosti.

Učesnici konferencije su upoznati i sa reformskim procesom oko otkrivanja, procjene, praćenja i upućivanja djece u riziku, djece sa teškoćama i invaliditetom prema međunarodnoj klasifikaciji koji se u BiH počeo razvijati iz ZDK i HNK, a trebao bi postati općeprihvaćeni model na području cijele BiH. (Š.B.)