Održan protest zaposlenica/ka zeničkih obdaništa

Zaposlenice i zaposlenici Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica juče kasno poslijepodne su organizovali mirnu protestnu šetnju kako bi skrenuli pažnju nadležnih na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi i ustanova i zaposlenici.

Okupljanje je počelo u 17:00 sati ispred obdaništa Pinokio, Radost, Pčelica, Dunja i Poletarac, nakon čega su se svi učesnici protesta uputili na Trg Alije Izetbegovića odakle su zajedno šetali do platoa ispred zgrade Gradske uprave Zenica.

Današnjom protesnom šetnjom pozvali smo roditelje sa djecom, sve ostale članove porodice i sve one koji smatraju važnim opstanak jedne ovakve ustanove. Mi smo stub društva i stub odgojno/obrazovnog sistema ali smo došli u jako tešku materijalnu situaciju, finansijsku, zbog nebrige nadležnih i neadekvatnog finansiranja. Naš osnivač, Grad Zenica, Gradska uprava ne izvršava obaveze zakonom regulisane u punom kapacitetu. Osnivač je dužan da obezbjedi plaće radnika u bruto iznosu, regres i topli obrok, da obezbjedi osnovna učila i opremu, potrošni materijal, materijalne troškove i da održava objekte. To osnivač ne radi u punom kapacitetu i zato nas je ovakva situacija natjerala da izađemo na ulice. Organizacija je u ime zaposlenika nikako u ime sidikata i nije ovo nikakav politički skup iako se održava u vrijeme predizborne kampanje.”, rekla je Amra Praskić, zaposlenica JU Predškolski odgoj i obrazovanje, 28 godina zaposlena u Javnoj ustanovi.

Podršku odgajateljicama, odgajateljima i ostalim zaposlenicima pružili su i roditelji sa djecom koja su dio ove javne ustanove.

Moje starije dijete već skoro pet punih godina ide u vrtić. Mi smo se odlučili za javnu ustanovu jer mislimo da su tu najbolji uslovi rada međutim evo u posljednje vrijeme smo mi primjetili da se tete bore za bolje uslove rada i naravno odmah smo odlučili da ih podržimo”, rekla je Sandra Muračević, majka dvoje djece vrtića Pčelica

Kratkoročni zahtjev zaposlenica i zaposlenika Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica je isplata jednokratne pomoći po Uredbi Vlade Federacije BiH i uplata regresa do 20. septembra 2024. godine, a dugoročni zahtjev je trajno rješavanje finansiranja ove javne ustanove. (T.Bajramović)