Predstave DOL scene u Zenici i u Sarajevu

Prve izvedbe predstava u 75. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nastale u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene bit će upriličene u subotu, 14. septembra u Zenici i u Sarajevu.

U 11 sati, na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će izvedena predstava „Ptica od pijeska“ autora Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić.

Prema riječima autora dramskog teksta Benjamina Bajramovića: „'Ptica od pijeska’ je bajkovita parabola o ljubavi. Naš vijek je bolno materijalistički. Nikad više duhovnjaka i njihovih sljedbenika, a nikad manje duha. Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami.“

U predstavi igraju: Siniša Vidović, Zlatan Školjić, Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.

Isti dan u 20 sati u okviru XIX PitchWise festivala Sarajevo u Dječijoj kući u Sarajevu bit će izvedena omladinska predstava „Moram ti nešto reći“ autorica Selme Ćosić i Nedžme Čizmo, u režiji Selme Ćosić.

Prema riječima Selme Ćosić: „Priča prati tinejdžerku Milu, koja zbog jedne online šale postaje predmet maltretiranja i zlostavljanja, a sve to ode veoma daleko. Pored toga, u isto vrijeme pratimo grupu tinejdžera koji su spremni ugroziti svoje zdravlje da bi dobili pratioce. Sam koncept projekta je veoma zanimljiv. Radi se o tome da je predstava postavljena kao jedna velika rekonstrukcija događaja, gdje svaki lik priča priču iz sopstvene vizure. Tako dobijamo više strana priče, kao i više rekonstrukcija događaja, od Milinog djetinjstva pa sve do ključnog momenta kada se dešava nemili događaj.“

U predstavi igraju polaznici i polaznice Dječije, omladinske i lutkarske scene: Ema Duraković, Sara Džanić, Osman Efendić, Evhad Sivac, Armen Hodžić, Mak Nizamić, Džena Hasanica, Ella Kokić, Uma Nizamić, Dea Kalinić, Lajla Šarić, Asja Kokić, Maida Oruč, Anida Nezić, Iman Muslić, Daanin Jusić, Muhamed Jusić, Nejla Vehabović, Inda Softić, Zana Mašić, Alina Deronjić, Selina Okanović i Melika Drino. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Selma Ćosić, a za koreografiju su zadužene Maida Oruč, Asja Kokić i Ella Kokić.