Potpisan memorandum o saradnji između Ureda Vlade Kantona Sarajevo za dijasporu i Grada Zenica

Danas je u Gradskoj upravi Zenica potpisan memorandum o saradnji između Ureda Vlade Kantona Sarajevo za dijasporu i Grada Zenica.

Memorandum je potpisan jer je prepoznata potreba za saradnjom u aktivnostima usmjerenim ka jačanju veza sa bosanskohercegovačkom dijasporom u oblasti obrazovanja.

Prije svega izuzetno mi je drago što sam danas ovdje u Zenici i moram istaći činjenicu da je ovo prvi sporazum odnosno memorandum o saradnji koji Grad Zenica potpisuje sa nekom institucijom sa Kantona Sarajevo. Evo to je ovaj put Ured Kantona Sarajevo za dijasporu i kojom ćemo mi ozvaničiti našu zajedničku saradnju te se nadamo i da će u budućnosti biti mnogo više ovakvih sporazuma o zajedničkoj saradnji”, rekao je Emir Ibrahimagić, šef Ureda Vlade Kantona Sarajevo za dijasporu.

Ovo je zapravo primjer kako bi trebala da se odvija odnonsou kom smislu bi trebala da bude uspostavljena saradnja između viših i nižih nivoa vlasti odnosno saradnja između viših nivoa organizacija države i lokalne zajednice na određenim pitanjima koja su od općeg interesa. Pitanje odnosa prema dijaspori i primjeri i projekti Grada Zenica su zapravo jedan dobar primjer i dobra praksa i za druge lokalne zajednice.”, rekao je Selver Keleštura, sekretar Gradske uprave Zenica.

Ured Vlade Kantona Sarajevo za dijasporu i Grad Zenica prepoznali su veliki značaj obrazovanja kao ključnog sredstva u osnaživanju veza sa bh dijasporom kao i obostrana želja za jačanjem i promocijom bosanskog jezika, kulture i historije prema bh dijaspori. (T.B.)