Počinje jubilarna 75. sezona u BNP Zenica

Jubilarna 75. sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica počinje dvjema izvedbama predstave „Siročad“ nastale prema tekstu Denissa Kellyja, u režiji Ivana Plazibata i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ova predstava će na matičnoj sceni Zeničkog pozorišta biti izvedena u danas, 11. septembra u 20 sati. Ista predstava će biti izvedena dan kasnije, 12. septembra u Konjicu u okviru 11. festivala glumca Bosne i Hercegovine.

“Da jubilarna 75. Sezona BNP Zenica je uveliko počela. Predstave koje smo do sada imali na repertoaru, dakle iz prethodnih pozorišnih sezona uveliko se obnavljaju,  u mjesecu septembru  se igraju. Prisutni smo na velikon broju festivala u toku mjeseca septembra i oktobra. Pripremamo naš festival pozorišta za djecu odnosno Internacionalni festival edukativnog tetara, pripremamo noć teatra. Pričamo o onom što nas čeka u prvom dijelu ove pozorišne sezone a ne 75 godine BNP koja zapravo pada sljedeće godine. Ono što nas od novih predstava prvo očekuje to je premijera 23. septembra “Iz najbliže udaljenosti”. U pitanju je zapravo predstava koju BNP radi zajedno sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva. Dvije mlade studentice, odnosno dame koje završavaju Akademiju scenskih umjetnosti će imati svoju premijeru u Zenici i onda će ta predstava, najvjerovatnije ostati na repertoaru BNP Zenica a za početak mjeseca oktobra pripremamo našu premijernu izvedbu “Limune, limune, …limuni” koju režira naša rediteljica Ajla Bešić. I nekako ono što nas još očekuje do kraja ove kalendarske godine jeste premijera nove predstave djecu “Crvenkapica o zbunjeni vuk””, rekao je Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica.

Prema svemu navedenom u nastavku mjeseca septembra, zeničku publiku očekuje bogat pozorišni sadržaj za djecu i odrasle u Bosanskom narodnom pozorištu, kao i otvaranje koncertne sezone. (T.B.)