Profesionalna vatrogasna jedinica imala 424 intervencije od početka godine

Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica je od početka godine imala 424 intervencije. Tim povodom smo ih posjetili u vatrogasnom domu.

Samo u mjesecu augustu zenički vatrogasci su intervenisali 120 puta.

Većinom su to intervencije na gašenju požara niskog rastinja i šumskih požara. Naravno bilo je tu i ostalih intervencija tehničkih ali to je bila većina intervencija. Mi svake godine apelujemo na naše sugrađane kada počne sezona šumskih požara i šumskog rastinja da pripaze, znači, Gradska uprava i Služba civilne zaštite uvijek izda upozorenje građanima da je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru i da je to pored humanih i drugih razloga krivično djelo po federalnom krivičnom zakonu izazivanje požara je krivično djelo. Također izazivanje opšte opasnosti je krivično djelo za koje je zapriječena kazna i zatvora., pored velikih, visokih kazni, novčanih moraju znati građani da je zapriječena i kazna višegodišnjeg zatvora”, rekao je Nermin Mujkanović koamdant PVJ Zenica.

S obzirom na dobru obučenost i opremu niko od pripadnika profesionalne vatrogasne Zenica nije povređen i pored velikog broja intervencija. Pored toga što smo spremni da pomognemo ugroženima mi uvijek vodimo računa o sigurnosti i poštujemo sva pravila o zaštiti naših ljudih prilikom intervencija naglašava komandant Mujkanović. (T.B.)