Izgradnja nove zgrade hitne pomoći u Zenici napreduje planiranom dinamikom

Prije nešto više od godinu dana, tačnije 31. jula prošle godine u prostorijama Gradske uprave Zenica potpisan je ugovor za izgradnju nove zgrade Službe hitne medicinske pomoći.

Nakon tenderske procedure za izvođača radova izabrana je zenička kompanija ITC d.o.o. Zenica koja će izgraditi objekat sa tri etaže površine oko 3300 kvadratnih metara ukupne vrijednosti od 8 miliona i dvjesto hiljada KM. Delegacija Grada Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem je danas obišla gradilište gdje su se na licu mjesta uvjerili kako teku radovi na izgradnji ovog objekta.

Danas sam došao da obiđem radove nakon, evo, skoro godinu dana. Ja sam prezadovoljan, oni su u roku, dogodine se završava najmodernija hitna koja, evo, ima praktično tri sprata. Dole su garaže, dole će i pacijenti, na prvom spratu će biti hitna, na prizemlju hitna, na prvom spratu će biti laboratorija i sve ono ostalo tako da ćemo izmjestiti laboratoriju koja je sada dole, plavi, koja je u podrumu. Dobićemo najmoderniju hitnu službu ja mislim u državi. Radovi teku svojim tokom, finansiranje teče svojim tokom. Ja čestitam ITC, kompaniji koja je dobila ovaj posao da ne kasni ni jedan dan, a ni grad ne kasni. Što se tiče finansiranja ovog projekta, gro finansira grad Zenica, a opremu će finansirati Dom zdravlja koji je već jednim evropski projektom dobio neke najmodernije aparate i ja se nadam dogodine u ova doba da će ta hitna raditi. Kako teku radovi, to vidim, nema govora da će se kasniti dana. Ovo je ozbiljna firma i ozbiljno rade”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Nova zgrada JU “Dom zdravlja” u kojoj će biti smještene Služba hitne medicinske pomoći Zenica, Služba za laboratorijsku dijagnostiku i Služba za zdravstvenu zaštitu kod specifičnih i nespecifičnih plučnih oboljenja nalazi se na mjestu nekadašnje Hitne pomoći. Napominjemo da je rad Službe hitne medicinske pomoći, od augusta prošle godine, organizovan u objektu Ambulante porodične medicine Blatuša, u ul. Zije Dizdarevića br. 10 u Zenici do završetka izgradnje novog objekta. (T.B.)