Niz teških pljački i razbojništava zabilježeno krajem avgusta, policija traga za počiniocima

Ako je suditi po mini seriji za sada nepovezanih događaja u samo dva dana pred kraj avgusta, razbojnici i pljačkaši sa pištoljima i fantomkama u Zenici ne miruju.

27. avgusta, u 5 sati, u ulici Zmaja od Bosne nepoznatomaskirano  lice izvršilo razbojništvo nad radnikom benzinske pumpe “Hifa-petrol 3” i uz prijetnju pištoljem otuđilo određenu količnu novca I cigarete. 29.avgusta u 4:40 dva maskirana lica izvršila su razbojništvo nad radnicama benzinske pumpe Energopetrol na Autobuskoj stanici i uz prijetnju pištoljem, s maskom na licu otuđili određeni iznos novca. Istu noć, malo ranije, u Pečuju, na magistralnom putu M-17, dva maskirana i naoružana lica izvršila su razbojništvo nad dvije osobe iz Viskogo i Kaknja od kojih je, uz prijetnju pištoljem otuđen određeni iznos novca, uz nanošenje lakših tjelesnih povreda.

“Odmah nakon počinjenja ovih krivičnih djela policijski službenici Policijske stanice Centar i Odsjeka kriminalističke policije Policiske uprave 1 su u vrlo kratkom vremenu bili na licu mjesta, izvršili uviđaje te  poduzeli potreben mjere i radnje, ali počinioci nisu identifikovani, pronađeni I lišeni slobode. Ali, obavili smo analize pa je policijski komesar naložio pojačane aktivnosti na terenu u cilju sprečavanja novih krivičnoh djela I rasvjetljavanju ovih događaja”, pojasnio je Samir Valentić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK.

Ova tri razbjništva i jedna teška krađa u javnosti su prošla gotovo nezapažena. Radi se o teškim krivičnim djelima za koja su predviđene kazne od jedne do 10 godfina zatvora, pa čak i više, ovisno od pruzrokovanih posljedica.

Danas je 4. septembar, uposlenici benzinskih pumpi najbolje znaju kroz šta sve prolaze, interno- strahuju za svoju sigurnost pred napadačima, pogotovo u sitnim noćnim satima, mada iz policije, od koje očekuju brzu i efkasnu reakciju, uvjeravaju u suprotno. “Ne možemo govoriti generalno o ugroženosti radnika na benzinskim pumpama, niti bilo kojeg pojedinca, jer policija ima u nadležnosti i u obavezi da zaštiti ličnu I imovinsku sigurnost građana, preduzećemo sve potrebne mjere i radnje te javnost blagovremeno o svemu izvjestiti”, zaključujue Valentić.

(S.G.)