Izmjene Zakona koji reguliše prava na dječiji dodatak

Juče je počela primjena Zakona o izmjenama i dopunama zakona o materijalnoj podršci porodici Federacije BiH, koji je stupio na snagu 3. avgusta tekuće godine godine,podsjećaju iz Centra za socijalni rad Zenica.

“Važno je tim povodom istaći da korisnici prava na dječiji dodatak više neće morati podnositi zahtjeve za obnovu prava,što znači da obnove nema”, kaže Muamer Mehić,direktor ove ustanove.

Centar će najmanje jednom godišnje službenim putem provjeravati prihode korisnika i na osnovu toga sačinjavati službenu zabilješku u predmetima o tome da li korisnik i dalje ispunjava uslove na dječiji dodatak ili ne. U slučaju da ne budu ispunjeni uslovi korisnik će dobiti rješenje o prestanku prava.

Svi korisnici prava, kao i oni koji su predali zahtjeve u toku 2024. godine a nisu dobili rješenja, ukoliko budu ispunjavali zakonske uslove,  dobit će nakon 3. septembra rješenje kojima se istima priznaje pravo na dječiji dodatak do 18. godine života djeteta, odnosno do ispunjavanja zakonom propisanih uslova. (Š.B.)