Dokumentarni film “Nebo iznad Zenice” za petnaest dana dvije nagrade

Nakon prvih prikazivanja a najprije na Festivalu filma u Kopenhagenu, gdje je film Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møler “Nebo iznad Zenice” nominovan za nagradu za ljudska prava, film je u posljednjih petnaest dana dobio još dvije nagrade na tridesetom izdanju Sarajevo film festivala i posebno priznanje u okviru šestog izdanja Rab Film Festivala, festivala istraživačkog filma na Rabu u Hrvatskoj.

Film je 90-minutno svjedočanstvo ljudske borbe protiv sistema, Davida protiv Golijata na lokalnom planu, planu zdravog razuma koji se bori protiv duboko uspavanog sistema i prati posljednjih 7 godina borbe da se dokaže poguban dugogodišnji uticaj zagađenja iz željezarskog pogona koksare i drugih postrojenja na zdravlje Zeničana, kroz dobijene bitke Eko foruma na tom putu. Ima li reakcije vlasti u Bosni i Hercegovini ili je još prerano očekivati pitali smo u Eko forumu Zenica

Pa da bi do reakcije vlasti na ovaj film došlo prvo trebaju da pogledaju film. Nažalost u BiH ta prilika je bila ograničena. Bila su dva prikazivanja na Sarajevo film festivalu i jedna projekcija u gradu Zenici na kojoj nisam vidio predstavnike vlasti i jedino u Sarajevu je bila ministrica Federalnog okoliša i turizma, njoj se film svidio. Iako film jednim dijelom i dotiče ono što ministarstvo radi, ali bila je reakcija pozitivna što se tiče domaćih vlasti. Što se tiče medjunarodnih organizacija, odatle su izuzetno dobre reakcije.  Na panel diskusiji koja je bila nakon filma u Sarajevu učestvovao je ambassador Holandije koji je oduševljen filmom, kao i pričom koju film priča odnosno svemu onome o čemu film govori a to je aktivizam Eko foruma, jedan dio našeg aktivizma. Eko forum postoji već petnaest godina, a film pokriva posljednih sedam godina našeg rada. Pokazuje čak i neke rezultate, neke pokušaje tako da ja jedva čekam da građani Zenice i da građani BiH budu u prilici da vide taj film. On je sad na nekoj vrsti turneje po festivalima. Sada skuplja nagrade, a na platform HBO Max će biti dostupan negdje od druge polovine novembra ove godine i tek tada očekujem reakcije i šire javnosti i institucija vlasti”, rekao je za Zenicainfo , Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Eko forum Zenica i jedan od protagonista filma.

Na web stranici Magic Hour Films objavljen je dokument koji sadrži činjenice o filmu i tvrdnje iznesene u filmu o željezari ArcelorMittal u Zenici, predstavljene korporaciji ArcelorMittal kao “pravo na odgovor”, kao i izjava kompanije ArcelorMittal u vezi sa tvrdnjama. Više infromacija je dostupno na zvaničnoj web stranici Eko foruma Zenica na linku:  https://www.ekoforumzenica.ba/2024/08/29/dokumentarni-film-nebo-iznad-zenice/. Nakon najavljenih prikazivanja na filmskim festivalima, krajem 2024. godine film će biti dostupan i na HBO kanalu i Max streaming platformi. (T.B.)