Obilježena 835. godišnjica povelje Kulina bana u organizaciji Foruma građana Zenica

U povodu obilježavanja 835. godišnjice povelje Kulina bana, Forum građana Zenice danas je u parku Kulina bana ispred istočne tribine stadiona Bilino polje organizovao centralnu manifestaciju obilježavanja ovog značajnog datuma.

Povelja bosanskog bana Kulina napisana je 29. avgusta 1189. godine na starobosanskom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ona je najstariji dosada pronađeni dokument na domaćem jeziku kod svih Južnih Slavena  i jedan od najvažnijih dokumenata u historiji bosanskog srednjovjekovlja. Povelja je najstariji sačuvani diplomatski dokument srednjovjekovne Bosne.

“Ovaj dokumen nije rodni list BiH kako se često euforično kaže, jer je naša zemlja puno starija, ali predstavlja nešto što je urađeno pola vijeka prije nego slične povelje u Njemačkoj, a otprilike negdje u isto vrijeme kao i najrazvijenije tadašnje države, Italija i Španija prije svih, i u tome se između ostalog ogleda njena vrijednost”, istakao je ovom prilikom prof. dr. Dževad Drino.

Forum građana tradicionalno prigodnim programom u parku Kulina bana u Zenici obilježava godišnjicu Povelje. Pored izložnih eksponata sa obilježjima srednje Bosne, Povelje i bosanskohercegovačke državnosti, realizovan je prigodan kulturni program, te održan čas historije o značaju povelje…

“Mi misiju kulture i sjećanja na povelju Kulina bana i inače na prošlost BiH iz srednjeg vijeka obilježavamo u kontinuitetu od 2003. godine. Pored manifestacionog dijela, tokom prethodnog perioda mi smo ovdje obogatili park sa historijskim eksponatima, a plan nam je da u budućnosti, već ove godine, da dođemo do konačnog idejnog rješenja parka Kulina bana, odnosno muzeja na otvorenom i pripremamo okrugli sto na tu temu, tako da bi u narednom periodu zaokružili ovu cjelinu koja će biti između ostalog i dio turističke ponude grada Zenice”, kazao je Faruk Kadrić iz Foruma građana Zenice.

Današnjem obilježavanju godišnjice povelje prisustvovale su brojne delegacije, a ispred Grada Zenica cvijeće je na spomenik u parku Kulina bana položio gradonačelnik Fuad Kasumović. On je ovom prilikom istakao da u vrijeme kada na Bosnu i Hercegovinu postoje napadi sa brojnih strana, bitno je kada su ovakve prilike, poslati poruku o postojanosti i historiji Bosne, a povelja je potvrda njene skoro milenijske državnosti.

“Mislim da nedovoljno njegujemo i baštinimo ovakve događaje i prilike, što bi nam prije svega trebao biti interes u cilju razvijanja i jačanja patriotske svijesti. Pogotovo mislim da izostaje veći angažman akademske zajednice, a i građani su letargični. Taj glas se mora jače čuti, jer oni koji nisu postojali do devedesetih godina sada su malo bučniji od nas. Moramo njegovati vrijednosti svih naših naroda jer jedino tako možemo opstati”, poručio je sa ovog skupa gradonačelnik Kasumović.

U programu obilježavanja godišnjice povelje pored historijskog časa koji je pripremio prof. dr Dževad Drino, učestvovali su i glumica BNP-a Sabina Kulenović i zenički hor Art Sonore.