Dodijeljena javna priznanja podovom Dana ZDK

Povodom 29. avgusta-Dana Zeničko dobojskog kantona, danas je održana svečana sjednica Skupštine na kojoj su dodijeljena javna priznanja za izuzetan doprinos razvoju Kantona u različitim oblastima.

Ovogodišnji dobitnici Plakete Zeničko dobojskog kantona su izdavač i pisac Bajruzin Hajro Planjac iz Tešnja,skijašica Elvedina Muzaferija iz Visokog i zenički privrednik i sportski radnik Suad Kaknjo.

U prigodnom obraćanju premijer ZDK, Nezir Pivić je ukazao na značaj jačanja institucija i vladavine prava.

“To je za svako demokratsko društvo i državu jedan od glavnih prioriteta jer ako imamo pravnu sigurnosti onda je to temelje za razvoj svih drugih segmenata,prije svega privrede”, izjavio je premijer Pivić.

U okviru programa obilježavanja Dana ZDK, prije podne su delegacije Vlade i Skupštine,položile cvijeće na centralno spomen obilježje Kameni spavač u Zenici i odale počast poginulim braniocima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH od 1992.-1995. godine.

U holu zgrade institucija ZDK otvorena je prigodna izložba “Stara Bosna” u organizaciji Galerije “Preporod” Zenica.

Dan Zeničko dobojskog kantona se od 2013. godine u ovom kantonu obilježava na dan objave Povelje bosanskog Kulina bana Dubrovčanima o prijateljstvu i slobodi trgovine u Bosni, 29. augusta 1189. godine. (Š.B.)