Pravni fakultet organizuje trodnevnu Ljetnu školu “Rod, pravo, pravda”

U organizaciji Pravnog fakulteta zeničkog Univerziteta i TPO fondacije u Zenici će od 04. septembra biti organizovana trodnevna Ljetna škola sa nazivom “Rod, pravo i pravda”.

“Ljetnu školu organizujemo u okviru UNIGEM projekta i ovo je zapravo nastavak naših kontinuiranih aktivnosti na promovisanju principa rodne ravnopravnosti na Pravnom fakultetu, Univerzitetu u Zenici, ali i široj zajednici”, navodi Dženana Radončić, prodekanesa za naučno-istraživački rad zeničkog Pravnog fakulteta.

Ljetna škola biće regionalnog karaktera i okupiće u Zenici preko 30 studenta pravnih fakulteta iz BiH, ali i iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

“Vjerujemo da će taj raznoliki sastav učesnika doprinijeti boljoj razmjeni znanja i dijeljenju različitih perspektiva o jednoj od najaktuelnijih tema u savremenom društvu, a to je pitanje rodne ravnopravnosti i njen odnos spram pristupa pravde, što znači da ćemo se baviti ključnim pitanjem da li zaista svi bez obzira na rod imaju jednaku stvarnu mogućnost da traže i dobiju pravdu u okviru pravnih postupaka”, pojašnjava prodekanesa za naučno-istraživački rad zeničkog Pravnog fakulteta.

Ljetna škola “Rod, pravo i pravda” obuhvataće predavanja, panel diskusije, simulaciju suđenja i radionice.

“Sve to ima za cilj da studenti preispitaju svoje stavove, prodube vlastita znanja i razviju vještine kako bi mogli kritički razmišljati o zakonodavstvu, unaprjeđivati ga u budućnosti i osiguravati njegovu pravilnu primjenu, jer to je krajnji cilj ove škole”, ističe Dženana Radončić, prodekanesa za naučno-istraživački rad zeničkog Pravnog fakulteta.

Predavači na trodnevnoj Ljetnoj školi za studente prava biće pravni teoretičari, kao i pravni praktičari, zatim sudije Ustavnog suda, kao i redovnih sudova te predstavnici zakonodavne vlasti. (V.J.)