Svečano otvorena nova džamija u Nemili

Muftijstvo zeničko, Medžlis Islamske zajednice Zenica i džemat Nemila organizovali su svečanost otvorenja novoizgrađene džamije u Nemili.

Svečanost je održana danas u prisustvu velikog broja gostiju, predstavnika javnog, kulturnog, političkog I društvenog života Zenice kao I mještana ovog kraja. Svečanosti je prisustvovao  reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića. – “Molimo dragog Boga u svakom trenutku pa i u ovom svečanom da se tragedija Palestinskog naroda što prije okonča. Otvorenje svake džamije je veliki događaj u zajednici Muslimana svugdje u svijetu. To je nalik sađenju voćke od koje se očekuje da dugo vremena daje plod i da na druge načine koristi ljudima i životu uopće. Danas otvaramo ovu lijepu džamiju u Nemili s nadom da će vršiti svoju ulogu u društvu i za dobro i da će djelovati u punom svom kapacitetu”, kazao je doktor Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini.

– “Pamtim kao da je bilo danas kada smo se baš prije pet godina baš na ovom mjestu okupili da klanjamo džumu i postavimo kamen temeljac na novu džamiju u Nemili. Bio je to moj prvi radni dan na časnoj poziciji muftije zeničkog koju mi je povjerio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini pa ovaj događaj ima posebnu I ličnu dimenziju za mene”, kazao je dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički.

“Posebno sam ponosan što je gotovo cjelokupan projekat finansiran sredstvima koji su osigurali vakifi iz ovog džemata. Njima upućujem posebnu zahvalnost i čestitke jer su ostavili trajni pečat na izgradnji ove džamije. Sretan sam i kao univerzitetski profesor jer nove džamije koje gradimo nisu samo bogomolje nego i mjesta gdje vjernici, a posebno naša djeca stiču znanja u svim sferama”, kazao je Nezir Pivić, premijer Vlade ZDK.

– “Želim se samo zahvaliti Odboru za izgradnju ove džamije, svim mještanima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo izgradi i podsjećam da su u roku od četiri mjeseca otvorena dva centra a to su Islamski centar u Zenici i danas ova prelijepa džamija. Ova džamija je posebno značajna jer ste veliku većinu posla kao i novca prikupili vi mještani ovog kraja i zbog toga sam posebno ponosan, sretan i zadovoljan”, istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Jučer je, poslije akšam-namaza, noć uoči otvorenja džamije, bio upriličen mevludski program koji su izveli imami Medžlisa Zenica a predavanje je održati prof. dr. Šefik Kurdić.