BZK “Preporod” Zenica ovog vikenda na tvrđavi Vranduk organizuje likovnu koloniju “Stara Bosna”

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica ovog vikenda na tvrđavi  Vranduk organizuje već tradionacionalnu, ovaj put 12. internacionalnu likovnu koloniju “Stara Bosna”.

– “Tematika i ovogodišnje kolonije posvećena je starinama Bosne, tvrđavama, kulama, starim gradovima i motivima vezanim za bosansku tradiciju, jer želimo da umjetnici detaljnije istražuju i promovišu teme stare Bosne, predstavljajujući tako kroz svoja umjetnička djela historiju Bosne i Hercegovine”, navodi Nejira Serdarević, zamjenica predsjednice Galerije BZK “Preporod” Zenica.

Ovogodišnja, 12. internacionalna likovna kolonija “Stara Bosna” specifična je, jer će osim 19 umjetnika iz Zenice, Sarajeva, Mostara, Vareša, Breze, Brčkog i Dubrovnika, učestvovati i 15-oro djece iz Brčkog i Dubrovnika, među kojima će biti i polaznici Škole slikanja čuvene Fondacije “Legat Ekmečić” iz Brčkog.

– “Mi ovdje dolazimo već peti put. Priroda je nestvarno lijepa i vrlo inspirativna za slikare. Naši ekipu čine troje odraslih i četvero djece i najviše smo sretni zbog djeca koja su ovdje od prvih trenutaka izuzetna sretna i zadovoljna. Mi sarađujemo sa zeničkim Preporodom već godinama na različitim projektima i svakom novom druženju se radujemo i vjerujemo da će tako biti i u budućnosti”, istakao je Izet Spahović, predsjednik BZK “Preporod” iz Dubrovnika.

Današnjoj koloniji prisustvovala je i Elena Arsenijević, umjetnica iz Bjelorusije koja već deset godina živi I radi u Mostaru. – “Već drugi put učestvujem u ovoj Likovnoj koloniji i oduševljena sam. Jako inspirativna priroda, stari grad i sve što me okružuje. Presretna sam i zadovoljna i sigurno ću doći ponovo”, kazala je Elena.

  1. internacionalna likovna kolonija “Stara Bosna” bit će završena sutra.