Uskoro počinje sa radom Turistička zajednica ZDK

Na današnjoj sjednici Vlada Zeničko dobojskog kantona Jasmina Šarića imenovala je za v.d.direktora Turističke zajednice Zeničko dobojskog kantona koja će uskoro početi sa radom.

“Mi kao Vlada i ministarstvo smo opredijeljeni da osnujemo novu Turističku zajednicu obzirom da naš kanton ima veliki turistički potencijal a posljednjih godina bilježimo i sve veći broj zainteresovanih turista za mnoga mjesta što u prilog tome govori broj ostvarenih noćenja”, kazao je Samir Šibonjić, ministar u Vladi ZDK.

Zadatak Turističke zajednice će biti da u kontinuitetu vrši promociju turističkih potencijala Zeničko dobojskog kantona. “Dobro nam je poznato da naš kanton ima veliki broj poznatih destinacija. Mi smo poznati po tome što su u našem kantonu stolovali naši kraljevi od Visokog i Bobovca, a bogatimo smo i sa brojnim tvrđavama koje su zanimljive turistima, a tu je i Park prirode Tajan. Imamo ogroman potencijal za turizam a najbolji pokazatelj za to jeste i broj ostvarenih noćenja posebno kada je Olovo u pitanju gdje u proteklim mjesecima bilježimo oko 120 hiljada noćenja. Sigurno će Turistička zajednica pokrenuti razvoj privredne grane turizma. Mi smo kičma privrede Bosne I Hercegovine i mi želimo da naši privrednici ulažu što više u smještajne kapacitete. Godinama Vlada kantona kao i ministarstvo izdvajaju podsticaje za razvoj turizma i sa tom praksom ćemo nastaviti i u narednom periodu”, dodao je Ministar Šibonjić.

Nakon što je Vlada Zeničko dobojskog kantona na današnjoj sjednici imenovala v.d.direktora slijede dalji koraci kako bi u što kraćem vremenskom roku Turistička zajednica Zeničko dobojskog kantona počela sa radom. (B.D.)