Otvorena multimedijalna izložba zeničkog umjetnika Hilme Kahrića

“O Zenici zato ti pjevam” naziv je samostalne multimedijalne izložbe zeničkog umjetnika Hilme Kahrića Hilsona, otvorene prije dva dana u galeriji “Naš most”.

Riječ je o velikoj retrospektivnoj izložbi, bogatom slikarskom opusu i zanimljivim eksponatima primjenjene umjetnosti, prodajnog karaktera, što se može pogledati u Titovoj na broju 22.

Hilmo Kahrić Hilson, poznat po svojoj izuzetnoj kreativnosti i umjetničkom izrazu, donosi Zenici izložbu koja je istovremeno refleksija njegovog dugogodišnjeg rada i ljubavi prema rodnom gradu. Posjetioci mogu uživati u raznovrsnim slikarskim djelima koja prikazuju njegov specifičan stil i tematiku vezanu za Zenicu i njenu kulturnu baštinu, počev od njegovih maturskih radova iz daleke 1975. godine pa sve do danas. Dio izložbe su i eksponati primijenjene umjetnosti, poput Vertikalnog bosanskog ćilima, koji čine trajnu postavku u kreativnom prostoru galerija Naš most, koji predstavljaju spoj tradicionalnog i modernog, kreirajući jedinstven umjetnički doživljaj za posjetioce. Osim upoznavanja s djelima Hilme Kahrića posjetioci mogu i doživjeti Zenicu kroz oči ovog svestranog umjetnika koji duboko cijeni i voli svoj grad i kulturno naslijeđe svoje zemlje, a nema sumjje kako ova multimedijalna postavka obogaćuje i kulturnu scenu Zenice te pruža inspiraciju svim ljubiteljima umjetnosti.

Dođite i budite dio ovog jedinstvenog događaja koji slavi umjetnost i Zenicu na poseban način, poručili su iz Našeg mosta, a kupovinom izloženih slika i eksponata možete I pomoći ovom umjetniku bez stalnog zaposlenja, koji nastoji preživjeti isključivo od stvaralaštva svojih ruku.

(S.G.)