Nastavak podrške poljoprivrednicima u Zenici

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je ugovore sa poljoprivrednicima koji su prošli na javnom pozivu za proširenje poljoprivredne proizvodnje i refundaciju troškova obaveznih doprinosa za penzijsko- invalidsko, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti za registraciju obrta u poljoprivredi kojima je to osnovna djelatnost.

Grad je u ovoj godini po različitim osnovama za poljopriredu izdvojio blizu milion KM, rečeno je tokom potpisivanja ovih ugovora.

“To je rekordan iznos, jer kada sam ovdje došao poticaj je bio samo 60 hiljada KM. Do sada smo pet I po milona KM vratili poljoprivrednicima kroz poticaje, a danas smo tretirali dvije oblasti, jedna je proširenje njihovog poljoprivrednog obrta, ko je imao stočarstvo može kupiti sebi kravu, nove plastenike itd. Mnogi naši ljudi po selima rade, kopaju čitav život ali nisu imali staža I kada stare neće imati nikakva primanja. Mi smo uveli da im Grad za njih plaća doprinose, da osnuju obrte i kada ostare da imaju penzije. A efekti od ovih pet i po milona KM je i činjenica da je za 110 osto povećan broj obrta u ovom gradu” kazao je gradonačlenik Kasumović.

Od 18 prijavljenih, uslove za proširenje u oblasti poljoprivrede po javnom pozivu za proširenje poljoprivredne proizvodnje zadovoljilo je 12 kandidata i njima će, shodno odredbama potpisanog ugovora, Grad uplatiti po 4 hiljade KM. A na javni poziv za refundaciju troškova obaveznih doprinosa uslove je ispunilo svih 7 prijavljenih kandidata i njima će Grad prve godine refundirati stopostotni iznos uplaćen za doprinose, druge godine 50, a treće 25 posto tih sredstava. Za poljoprivredu je Grad  Zenica u ovoj godini izdvojih oko million KM, rečeno je ovom prilikom. (S.G.)