Izazovna godina za pčelare

Na teške i izazovne klimatske promjene ukazuju i zenički pčelari. Na samom početku proljeće je obećavalo, pojašnjava Mirsad Muračević iz Udruženja Eko pčela Zenica.

“Pčele su počele izlaziti rano zbog lijepog vremena, potom je uslijedio period kiše i leda, a sada i suša. Sve to je rezultiralo manjim prinosima, a kod pojedinih pčelara skoro nikakvim”, dodaje Muračević.

Glavna bagremova pčelinja ispaša je podbacila, tako da su mnogi pčelari ove godine izvrcali vrlo male količine bagremovog meda, a ista situacija je i sa lipom. “Zavisno od lokacije jer to više ne možemo ni zvati tako već mikrolokacije. Tako da na pojedinim mikrolokacijama godina je bila uspješna dok na pojedinim lokacijama pčelari doslovno nisu mogli vrcati ništa”, ističe Muračević, govoreći kako je svaka godina izazovnija ali da oni ne odustaju.

Kako saznajemo iz ovog Udruženje zbog teške ekonomske situacije ne planiraju korigovati cijene tako da se one kreću od 20 do 25 KM po kilogramu meda. “Najviše smo zadovoljni poticajnim sredstvima iz Gradske uprave, a imamo obećanja i sa Kantonalnog te Federalnog nivoa da će doći do redovnije isplate. Obzirom na sve izazovnije klimatske promjene najznačajnije je da imamo dobru podršku od države u narednom periodu kako bismo mogli opstati”, dodao je Mirsad Muračević iz Udruženja Eko pčela Zenica. (B.D.)