Registar zaposlenih u javnom sektoru ZDK još nije završen

Registar zaposlenih u javnom sektoru Zeničko-dobojskog kantona još uvijek nema sve podatke o radnicima u javnim ustanovama, javnim preduzećima, službama, zavodima, agencijama pravnim licima sa ovlaštenjima Zeničko-dobojkosg kantona kao i privrednim društvima u kojma Kanton učestvuje ili ima osnivačka prava.

Prema Odluci Vlade ZDK iz septembra 2023. godine Registar uspostavlja i vodi Ured za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona. Rokovi za dostavu podataka o zaposlenima su odavno prošli.

S obzirom na kapacitet Ureda za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona mislim da je trenutno uneseno oko 90 % svih zaposlenih i imenovanih lica na području Zeničko-dobojskog kantona, a koji podrazumijeva između ostalog 142 institucije. Podaci se u Registar unose suckesivno, dakle onako kako organi dostavljaju tako Ured za borbu protiv korupcije vrši analizu i vrši provjeru podataka koji su dostavljeni u smislu tehničkih i svih drugih manjkavosti koji se mogu naći u samom Registru kako ne bismo u konačnici objavili podatke koji nisu tačni koji nisu relevatni onim podacima koji odgovaraju u skladu sa odlukom o izradi Registara”, rekao je Dževad Fejzić, Sekretar Ureda za borbu protiv korupcije ZDK-a

Kako piše, između ostalog, u Oduci Vlade ZDK, Registar zaposlenih u javnom sektoru Zeničko-dobojskog kantona je uspostavljen da služi uspostavi transparentnog, centralizovanog, kvalitetnog i efikasnog sistema upravljanja ljudskim potencijalima u javnom sektoru kantona kao i praćenja mogućih pojava sukoba interesa u obavljanju javnih i drugih funkcija. U toku je izrada dva nova registra, jedan registar koji će obuhvatiti imovinu nosilaca javnih funkcija i drugi registar, registar poklona u okviru novog Zakona o prijavi i provjeri imovine nosilaca javnih funkcija naglašavaju u Uredu za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona (T.Bajramović)