U prvih šest mjeseci u ZDK 1.323 saobraćajne nezgode, devet osoba izgubilo život

Broj saobraćajnih nesreća u Bosni i Hercegovini svake godine je u porastu. Na stotine osoba gubi živote na našim putevima, a samo u prvih šest mjeseci ove godine poginulo je 105 osoba, od kojih je najviše vozača, dok je teže i lakše ozlijeđeno 5.196 osoba, podaci su Federalne uprave policije.

Crne statistike bilježi i ZDK u kojem je u prvih šest mjeseci tekuće godine u ovim nesrećama živote izgubilo devet osoba. “Desile su se 1.323 saobraćajne nezgode. Najveći broj se nezgoda odnosi na materijalnu štetu kojih je bilo 935. U ovim sobraćajnim nezgodama lakše povrede je zadobilo 316 lica, a 64 lica je zadobilo teške tjelesne povrede ”, kazao nam je Adis Imamović, načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a ZDK.  Povrijeđena su 74 pješaka, 186 putnika i 292 vozača.

Adis Imamović

Neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola glavni su uzroci teških saobraćajnih nesreća koje nose i živote, ali i nepoštivanje saobraćajne signalizacije i nepropisno preticanje, navodi Imamović, te dodaje da su i temperature i nervoza vozača sve češćim uzrokom fatalnih posljedica.  “Kada poredimo prošlu i ovu godinu, imamo blago povećanje u procentu oko dva do tri posto. Podsjetit ću da je broj nesreća sa smrtno stradalim licima za četiri lica smanjen. Ne možemo biti zadovoljni, mi se trudimo sa našim resursima uraditi što je u našim nadležnostima i poduzeti mjere da bi taj broj nesreća bio manji”, kaže Imamović.

Prosječna smrtnost u saobraćajnim nezgodama u BiH iznosi nešto više od sedam poginulih na 1000 saobraćajnih nezgoda. Uprkos novčanim kaznama i stalnim opomenama, nesavjesni vozači i dalje su na cesti ugrožavaju i sebe, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju. “Po mom mišljenju za pojedine sobraćajne prekršaje jako su male novčane sankcije, a kada su u pitanju zaštitne  mjere zabrane upravljanja i kazneni bodovi za grube prkršaje, kaznena politika bi mogla biti strožija, što će dovesti i do toga da se saobraćajni propisi više poštuju ”, mišljenja je Imamović.

Upozorava vozače da na put kreću u ranim jutarnjim ili poslijepodnevnim satima dok traju vrućine, da ne voze nervozni i umorni, te da se pridržavaju saobraćajnih propisa. Ako se pridržavate saobraćajnih propisa, manje su i šanse za saobraćajnom nesrećom. (M.H.)