GUD “Filigran” u saradnji sa INZ organizovao okrugli sto na temu “Muzika i mentalno zdravlje”

Gradsko umjetničko društvo Filigran u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane održali su danas okrugli sto na temu „Muzika i mentalno zdravlje“.

„Nije ovo prvi put da se odazovemo na poziv Filigrana jer tu smo da pružimo podršku i Filigranu i sličnim društvima u Zenici koja daju široku lepezu podrške mentalnom i fizičkom zdravlju građana“, kaže dr Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane. Po njegovim riječima, „naučna je činjenica da muzika ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje ljudi. Mada je u današnje vrijeme taj uticaj i negativan pod udarima muzičkog šunda, nepobitno je da muzika ima terapijska svojstva i da kroz mentalnu higijenu daje doprinos očuvanju ljudskog zdravlja“, poručio je Nino Hasanica.

Po mišljenju Saliha Čajdrića, muzičara i člana ansambla Meraklije,“ muzika ima opuštajući, relaksirajući uticaj i doprinosi psihičkoj stabilnosti. Jednaku vrijednost, kaže on, ima instrumentalna i vokalno instrumentalna muzika a pogotovo analiza tekstova pjesama. Sve polazi iz glave pa duhovna smirenost donosi i stabilno fizičko zdravlje. Stara narodna poslovica kaže, ko pjeva zlo ne misli a ja dodajem, ko pjeva i svira to je još mnogo bolje,“ poručio je Čajdrić. Ovo druženje je iskorišteno i da sa najave osmi Tamburaški susreti „Tamburica Ze –fest“ koji će se, u organizaciji Filigrana održati 18. avgusta u sklopu programa završnog dana Zenica Summerfesta.  Uz domaćina u programu će nastupiti tamburaški orkestri i ansambli iz Vareša, Viteza, Osijeka i Zenice. (D.T.)