ZDK: Potpisan sporazum o ulaganjima u škole

U sjedištu ZDK, predstavnici kantonalne Vlade i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda , UNDP-a, potpisali su danas finansijski sporazum o ulaganju u rekonstrukciju 20 škola na području ovog kantona , koji će se realizovati u okviru projekta “Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika”.

Projekat podrazumijeva mjere enrgetske efikasnosti sa fokusom na zamjenu kotlovnica na fosilna goriva ekološki prihvatljivim gorivima.

“Danas potpisani sporazum je u iznosu od milion KM i njime će biti pokrivene sve škole kod kojih nije urađena dekarbonizacija, jer je zelena energija nešto što je veoma važno, pa moramo štiti našu okolinu, ali i stvoriti što povoljnije uslove i ambijent za naše učenike. Stoga puno pažnje poklanjamo obrazovnom sektoru i materijalnom statusu upolsenika, a važno nam je da imamo i kvalitetan ambijent, koji će omogućiti našoj djeci da imaju što kvalitetnije obrazovanje”, istakao je ovom prilikom Nezir Pivić, premijer ZDK.

“Mislim da će ovakvi sporazumi predstavljati početne korake ka izgradnji bolje budućnosti i stvaranju boljih uslova prvenstveno za djecu u ovom kantonu, tako što ćemo renovirati i modernizovati neke od zgrada, koje se koriste u obrazovnom procesu ovdje, a što se tiče kompletnog projekta, koji se realizuje sa Zelenim klimatskim fondom, a koji realizuju UNDP i BiH, radi se o iznosu od 122 miliona  američkih dolara, što je značajan iznos, uložen u te oblasti.Njegov konačan cilj je smanjenje 2 miliona tona emisija ugljen dioksida, čime ćemo sačuvati 60 posto energije uložene u zgrade i biće to sačuvan novac, koji se može uložiti u druge namjene”, naglašava Victor Munteanu, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH.

“Ovaj projekat na teritoriji ZDK, u koji naše Ministarstvo ulaže 460.000 KM, a ostatak nešto više od 50 posto UNDP,  ima za cilj smanjenje emisije ugljika te nam je namjera u narednom periodu, do početka grijne sezone, provesti proceduru i završiti je, odnosno u najmanje 20 škola na prostoru ZDK, koje se griju na ugalj ili lož ulje, zamijeniti način zagrijavanja novim kotlovima.Ukoliko bude sredstava biće obuhvaćeno i više škola, jer je cilj ovom aktivnosti obuhvatiti sve škole u ovom kantonu , koje se griju na ugalj ili lož ulje”, navodi Mirza Mušija, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK. (V.J.)