Mlada Zeničanka Nadija Salčin objavila knjigu poezije “Tratinčica”

Među brojnim članovima Centra za mlade INPUT iz Zenice je i mlada srednjoškolka Nadija Salčin. Ona je zaljubljenica u poeziju što u njenim godinama i nije rijetkost. Rijetkost jeste to što je već objavila svoju prvu knjigu poezije i što je ona sama njen izdavač.

Zanimljive priče,pjesmice,bajke i uopšte pisana riječ, Nadiju su zanimali od najranijeg djetinjstva. Pjesme je počela da piše u 12-toj godini. U predgovoru svoje stihozbirke „Tratinčice“, piše kako knjigu posvećuje sebi mladoj od 12 godina što je beskrajno simpatično jer Nadija sada ima tek 18 godina. „Još uvijek sam mlada ali sam naglasila da sam tu knjigu posvetila mladoj sebi zato što sam dugo imala želju da objavim neku knjigu i dosta su me podržavali moji nastavnci i moji profesori u školi , prijatelji i porodica i uvijek su primjećivali taj moj talenat i volju i želju da pišem“. Naravno da ova djevojka tek gradi svoj poetski stil. Voli da čita poeziju i kaže kako je inspirišu stvaraoci iz drugih zemalja. „ Uzor mi je Rupi Kaur i čitala sam njene zbirke poezije, to je moderna poezija. Radi se o tekstovima u stihovima, više poput priča u stihovima gdje nema rime i onda sam dobila želje da i ja nešto tako napišem“.Dobra poezija traži prave motive. Nadija Salčin teme i inspiraciju za svoje stihove pronalazi u životnoj svakodnevici i kaže kako može da piše o svemu.

Inače, ideje dobijam dok, na primjer, šetam ulicom, dok se vraćam iz škole. Posmatram grad oko sebe i onda pišem. Imam dosta pjesama o prirodi i osjećajima koji se probude u osobi kada vidi rijeku kako teče i odsjaj sunca u vodi“. Priznaje da nije imala ideju kako da sa svojim pjesmama izađe u javnost i kome da se obrati za izdavanje knjige. Zato je odlučila da to učini sama,naravno uz pomoć svojih roditelja. Sama je osmislila i grafički dizajn i uradila slike i crteže dok je lektorisanje povjerila Enisi Julardžija. Kaže da će nastaviti da piše jer to joj pričinjava zadovoljstvo. Ne samo poeziju nego i prozu i nada se da će u budućnosti ono što radi zainteresovati neku izdavačku kuću. (D.T.)