Hoće li biti usvojena neradna nedjelja?

U prethodnom periodu završena je javna rasprava o Nacrtu Zakona o unutrašnjoj trgovini na prostoru Federacije, kojim se, između ostalog uređuju uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, preciziraju prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, način formiranja i isticanja cijena, otvara se mogućnost za elektronsku trgovačku evidenciju, kao i praćenje trgovine i tržišta. Predložena je i neradna nedjelja kao pravilo u radu prodajnih objekata, što svakako najviše interesuje trgovce, ali i širu javnost.

Mi iz Sindikata prisustvovali smo javnim raspravama o pomenutom Nacrtu Zakona organizaovanim širom Federacije BiH, kada je bilo dosta konstruktivnih razgovora i konkretnih prijedloga za unapređenje Nacrta Zakona o unutrašnjoj trgovini i mogu reći da tom prilikom nije bilo primjedbi, vezanih za član 17, koji se odnosi na neradnu nedjelju prodajnih objekata, a više se razgovaralo o nekim pitanjima vezanim za svakodnevno poslovanje trgovina, kada je dosta primjedbi bilo i od strane inspekcije, koja će i kontrolisati provedbu zakona“, navodi Mersiha Beširević, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Iskreno se nadam da će Prijedlog ovog Zakona biti u parlamentarnoj proceduri tokom septembra, odnosno prije izbora, kada ćemo i konkretno vidjeti koju podršku ima ovaj zakon, od čega će umnogome zavisiti i glasanje trgovaca na narednim izborima u oktorbru“, ističe predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH. (V. Jovanović)