Rudari RMU Zenica tražili isplatu zaostalih plata

Na današnjem zboru uposlenika Rudnika Zenica od direktora Mensura Hukića zatražen je precizan odgovor o isplati zaostalih plata, ali su se okupljeni nakon sat vremena razišli razočarani i bez naznaka kada bi mogli dobiti platu za maj i juni.

Rudari su na ivici strpljenja i kako sam ranije i najavljivao situacija bi mogla eskalirati”, izjavio je Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata.

Nedžad Duraković

 

 

 

 

 

Nažalost, imamo ljude koji zbog finansijskih problema više nisu u stanju dolaziti na posao i ispunjavati radne zadatke”, kazao je Duraković.

Od oko 600 zaposlenih u Rudniku Zenica, oko 200 ide na posao, te radi na inspekciji i održavanju opreme, dok je oko 400 trenutno na tzv. čekanju, i trebalo bi da primaju zakonski minimalac od 619 maraka.

Proizvodnja u jedinom preostalom proizvodnom pogonu, jami Raspotočje obustavljena je u martu tekuće godine, a posljednju platu, za april, uposleni u Rudniku Zenica dobili su u junu.

Prošle godine obustavljena je proizvodnja u Staroj jami, a u jesen 2019. godine zatvoren je pogon Stranjani.

Vladajuće društvo, Elektroprivreda BiH i resorno federalno ministarstvo odlučili su, zbog nedovoljne proizvodnje i gomilanja gubitaka, zatvoriti Rudnik Zenica, o čemu se treba donijeti odgovarajući zakon, ali se zenički rudari boje da će se ova aktivnost odužiti.

U međuvremenu mnogi od uposlenih u zeničkom rudniku opterećeni su ratama kredita i svaka uplata ide na izmirenje dugovanja po tom osnovu.

U sumornoj slici stanja u Rudniku Zenica, jedino optimistična je, za sada informacija da je jedan rudnik iz sastava Koncerna izrazio spremnost da kupi vrijednu opremu iz jame Raspotočje, a radi se o širokom čelu. (Š. Babić)