Koronavirus i dalje prisutan

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH tokom prve polovine tekuće godine na prostoru većeg BH entiteta prijavljeno je 188 slučajeva zaraze koronavirusom, od koje je život izgubilo šest osoba.

Ovi podaci ne govore mnogo, jer na prostoru FBiH prijavljivanje oboljelih sporadično vrše neki kantoni, a neki ne, potom testiranja se ne rade, istraživanja o postojanju kod nas korona virusa i u kojem obliku takođe se ne rade, a postavlja se i pitanje da li su oni, koji su izgubili život, zaista preminuli od korona virusa ili pak od posljedica postojanja drugog oboljenja u njihovom organizmu, tako da pomenuti podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH ne bi trebali razvijati nikakvu  paniku”, navodi primarijus doktor Ednan Drljević, specijalista infektolog.

Možemo reći da je trenutno u svijetu, a i kod nas ipak aktuelan tzv. ljetni val oboljenja izazvanog korona virusom, jer ljudi zbog vrućina više vremena borave u zatvorenim prostorima, ali ovaj oblik oboljenja je sa blagim simptomima, nalik prehladi ili gripi, manje je virulentan i manje štetan“, ističe doktor Drljević.

Komentarišući novi soj koronavirusa, tzv. FLiRt-a, koji je dominantan u pojedinim evropskim zemljama u našoj blizini, doktor Drljević ponovno ističe činjenicu da se kod nas ne rade istraživanja, koja bi utvrdila postojanje ili ne ovog virusa u našoj zemlji, pa se sa sigurnošću ne može ni odgovoriti na to pitanje, što opet nije ni isključeno.

Ovaj novi soj koronavirusa, obzirom da se radi o podvrsti omikrona, takođe je blažeg oblika, a mjere zaštite su one od ranije poznate i podrazumijevaju zaštitu starijih osoba, izbjegavanje bliskih kontakata, nošenje zaštitne maske i slično“, navodi infektolog doktor Ednan Drljavić. (V. Jovanović)