Ban Kulin na Evropskoj sceni

„Can for Balkan“ je putujuća izložba stripa koju je priredio Historijski muzej iz rumunskog grada Brasova. Među 67 autora iz cijele Evrope koji obrađuju teme iz svojih nacionalnih istorija, nalazi se i Adnadin Jašarević, strip autor iz Zenice sa pričom o banu Kulinu.

„Can for Balkan“ je zadivljujući strip poduhvat ne samo zbog broja autora koje je okupio nego i zbog načina pristupa temi i kvaliteta stripova. Svi radovi su sabrani u masivan katalog koji je i svojevrstan strip album. Stripovi se bave stvarnim istorijskim temama, ali je pristup alternativan”, objašnjava Adnadin Jašarević, strip autor, književnik i direktor Muzeja grada Zenice.

„Imali smo koncept „šta bi bilo da je drugačije bilo“. To je zanimljiva izložba koja je osmišljena u mirnodopskom maniru. Organizatori i autori su htjeli iscrtati jedan bolji svijet bez ratova, paleži, klanja, a sa mnogo više ljubavi. Vjerujte, da smo mi crtači stripova upravljali istorijom, ovo bi bio mnogo sretniji svijet“.

Ova strip izložba putuje po Evropi i prošle je godine bila u najvećem evropskom muzeju stripa u Briselu. Ove se godine ponovo vraća na Balkan.

Jer izložba se i zove „Can for Balkan“ i najviše se tiče balkanske istorije i balkanskih autora. Znači to je etapa, Srbija, Albanija, Makedonija…pa onda stigne i do nas u Bosnu i Hercegovinu“, kaže Jašarević.

Svoj doprinos ovom međunarodnom projektu, Jašarević je dao kroz priču o velikom bosanskom vladaru Kulinu banu i zeničku priču i ugao gledanja na Bilinopoljsku izjavu.

U njoj sam malo promiješao karte pa se priča završava mnogo drugačije nego što mi to znamo iz istorijskih udžbenika“, završava Jašarević.

Strip album o banu Kulinu Adnadin Jašarević je dovršio. Njegova grafička obrada i dizajn su finalizirani i za sedam dana ulazi u štampu. Izdavač će biti Muzej grada Zenice. (D. Travar)