Na Smetovima priređen centralni program obilježavanja Dana ustanka BiH

Na Smetovima kod Zenice danas je priređen centralni program obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti BiH u Drugom svjetskom ratu.

Na dva spomen obilježja, partizanskom spomeniku,poginulim borcima NOR-a i spomen obilježju poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95,brojne delegacije položile su cvijeće,među kojima Grada Zenica, ZDK,političkih partija i stranaka, boračkih udruženja i organizacija.

Nekoliko stotina antifašista iz mnogih bh gradova došlo je na centralno obilježavanje na Smetove,a o značaju antifašističke borbe nekada i potrebi čuvanja sjećanja kod mlađih generacija na herojski period odbrane od fašizma govorili su predstavnici Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SUABNOAR) i Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOAR) svih nivoa organizovanja.

-Od 8 ofanziva šest je protutnjalo kroz BiH i donesene su dvije veoma bitne odluke na istorijskim zasjedanjima,podsjetio je Sretko Radišić,predsjednik SUABNOR-a ZDK.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je uz čestitku svim prisutnima u povodu 27. jula istakao “da kulturu sjećanja moramo održati,prenijeti na mlade da bi nastavili tradiciju antifašizma”.

Predsjednik SUABNOAR-a BiH, Sead Đulić je kazao “da treba da slavimo pobjedu,ne pričajmo o porazima,žrtve su u svakoj pobjedi neminovne,ali svavimo pobjedu.To moramo naučiti od onih koji su 1941. krenuli u borbu za slabodu”,poručio je Đulić

U okviru svečanosti obilježavanja Dana ustanka BiH na Smetovima, dodijeljeno je najveće priznanje SUABNOAR-a, Plaketa 27. jula Sretku Radišiću i Ibrahimu Durmi,te više zahvalnica pojedicima koji su dali doprinos promociji vrijednosti antifašizma.  (Š.Babić)