Predstavljen program vjersko-kulturne manifestacije Lastavica 2024.

Današnjom press konferencijom u Islamskom centru Sultan Ahmed u Zenici zvanično je otvorena ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija “Lastavica 2024” čiji je centralni sadržaj planiran u nedjelju, 4. avgusta na istoimenom platou, na razmeđu tri lokalne zajednice, Zenice, Kaknja i Zavidovića.

Danas će u džematu Radinovići biti klanjan džuma-namaz, a hatib će biti glavni imam Medžlisa Zenica, Sumedin ef. Kobilica.

U okviru Lastavice 2024 bit će priređeni vjerski, kulturni i sportski sadržaji.

Detalje programskih sadržaja predstavili su predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević i član Organizacionog odbora glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Sumedin ef. Kobilica.

Uoči centralnog programa manifestacije, 3. avgusta, bit će održana planinarska tura na Lastavicu, “Lastavici u pohode” i kamp Mreže mladih, kao i tradicionalni vjerski program na platou Lastavice – mevlud i zikr između akšama i jacije. Predavanje će održati mr. Zakir ef. Ljubović, glavni imam Medžlisa Kakanj.

Ove godine novina je kamp Mreže mladih. Ukupno stotinu mladih će učestvovati u aktivnostima Lastavice 3. i 4. avgusta, kazao je glavni zenički imam.

“Za nas je važna Večer Kur'ana, u petak, 2. avgusta, zbog historijske odrednice Vranduka i zbog Kur'ana. Taj nam je spoj važan. Također, važan nam je program koji će biti održan uoči centralnog događaja, povezujemo se sa prirodom, sa prostorom Lastavice”, kazao je muftija Dizdarević.

Centralni program manifestacije bit će održan u nedjelju, 4. augusta, pri čemu je u 11 sati planirano učenje hatma-dove bosanskim šehidima. Od 12 sati predviđena su obraćanja. Lastavičku poruku ove godine će uputiti direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafiz dr. Mensur ef. Malkić, nakon čega će biti proučena i Lastavička dova. (Š. Babić)