Uspjeh mladog Zeničanina Marija Šantića

Zeničanin Mario Šantić ostvario je zapažen uspjeh na nedavno održanom Internacionalnom takmičenju iz astonomije i astrofizike.

Ovaj 19-ogodišnji tinejdžer briljantnog uma, među 5.040 drugih takmičara širom svijeta, plasirao se na visoko treće mjesto, čime je ne samo Zenicu, nego i našu zemlju učinio ponosnim, predstavivši se u najljepšem svjetlu.

To je bilo online takmičenje iz astronomije i astrofizike, koje je trajalo nekoliko mjeseci. Imali smo prvu rundu, kvalifikacijsku, polufinalnu i finalnu rundu. Takmičenje je započelo u mjesecu martu, a završilo je u julu. Ja sam bio prvi u takmičenju u BiH, gdje je učestvovalo preko 100 učesnika, gdje sam ja bio broj jedan i time se plasirao na internacionalno takmičenje”, priča nam Mario.

Zahvalan je na podršci svojoj školi i profesorici Ireni Milić, ali kako nam kaže, većinom se priprema sam. Priča nam da je proces pripreme bio dugotrajan, ali krajnjem uspjehu je prethodilo njegovo znanje, koje je tog dana morao prenijeti na papir, veoma uspješno. Ponosan je na svoj rezultat i Zlatno priznanje, a ponosni smo i svi mi na Marija.

Ponosan sam što sam prvak u BiH, nije bilo nimalo lako, jer sam morao proći tri kruga. Nailazim stalno na ljude koji mi čestitaju, što me čini još ponosnijim, jer ljudi vide moj rezultat”, iskren je Mario.

Astrofizika je grana astronomije, koja se bavi fizikom svemira, a ljubav prema jednoj od najstarijih prirodnih nauka, ovaj gimnazijalac Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” Zenica gaji još od najranijeg djetinjstva, kada se počeo interesirati kako za nebeska tijela, tako i za astrofiziku.

Od malih nogu, još od desete godine sam volio čitati o planetama i asteroidima, zašto se neki fenomeni dešavaju, što činim i danas. Astronomija me oduvijek zanimala”, otkriva nam Mario.

U budućnosti sebe vidi u nauci, u području matematike, fizike i astronomije. Mi mu želimo svu sreću svijeta na njegovom putu, u nadi da će ovaj skromni mladi čovjek briljantnog umu biti prepoznat, nagrađen i zadržan u BiH. (M. Hurem)