Jačanje prijateljskih veza između Gelsenkirchena i Zenice

Obilježavajući 55 godina prijateljstva između grada Gelsenkirchena i Zenice, gradonačelnica ovog njemačkog grada, Karin Welge, u znak poštovanja dugogodišnjeg prijateljstva, pozvala je u goste tokom juna gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, na svečani prijem i jednu od fubalskih utakmica Evropskog prvenstva u nogometu, kojem je  tih dana, između ostalih 10 njemačkih gradova, domaćin bio i Gelsenkirchen.

Ovu inicijativu je podržao gradonačelnik Zenice i kao svoje i predstavnike ovog grada poslao pet izuzetnih srednjoškolaca, na ovaj važan međunarodni susret, koji su tamo boravili zajedno sa predstavnikom Gradske uprave i doživjeli jedinstvena iskustva putovanja, doprinoseći jačanju veza između ova dva prijateljska grada.

Gelsenkirchen je podržao posjetu delegacije iz Zenice, finansirajući njihovo  putovanje i omogućujući im da dožive kulturno i sportsko bogatstvo regije Ruhr, te atmosferu UEFA EURO 2024.

Ovim gestom, gradonačelnik Kasumović je još jednom istakao važnost ulaganja u mlade generacije kao temelj za budući napredak zajednice.

Cilj je razvijati prijateljstvo i saradnju s našim prijateljskim gradovima na različitim poljima, a ovoga puta posebno kroz sport. Za srednjoškolce ovo je ujedno svojevrsna nagrada za dosadašnji angažman i uspjehe,  jer putovanja pružaju jedinstvena iskustva, koja će obogatiti njihov daljnji životni put. Ponosan sam što možemo poslati naše mlade ljude da predstavljaju Zenicu u Gelsenkirchenu i vjerujem da će to učiniti na najbolji način”, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Mogu reći da je ovo bilo jedno predivno iskustvo i drago mi je što su nam  Gradska uprava i gradonačelnik Zenice omogućili ovu priliku da proživimo takav doživljaj, koji se rijetko kome pruža.Iz perspektive učenika prisustvovali smo za nas jednom istorijskom fudbalskom događaju,što je za nas izuzetno bitn,    iistovremeno mislim da smo i odradili veooma dobar posao, jer smo na najbolji način i u najboljem svjetlu predstavili i naš grad i našu državu, stekavši i nova prijateljstva, razvijajući time dalje i višedecenijsko priteljstvoizmežu gradova Gelsenkirchen i Zenica”, kaže Haris Telelović, učenik zeničke Ekonmske škole, koji je u sklopu ove delegacije boravio tokom juna u Gelsenkirchenu.

(V.J.)