Promovisano djelo Otkopano blago: ogledi o sevdahu, sofri i pamćenju

U sklopu manifestacije “Ljeto u biblioteci” sinoć je u Gradskoj biblioteci Zenica priređena promocija knjige Otkopano blago: ogledi o sevdahu, sofri i pamćenju prof.dr. Enesa Kujundžića.

Ovo djelo je nastalo iz potrebe da se obilježi 250 godina od objavljivanja čuvene balade “Hasanaginica”, te je i svojevrsni omaž piščeve saradnje sa Alijom Isakovićem. Tokom promocije, moglo se čuti da odavno nikome nije pošlo za rukom da na ovaj način poveže baladu i sevdah sa bosanskom sofrom, koja je puna simbolike.

U knjizi sam stavio fokus na pojam sofre, zato što u sredini balade Hasanaginica se nalazi jedan stih koji kaže – ‘svrati nam se mila majko, da mi tebi užinati damo’. Mi znamo da pojam sofre ima ne samo materijalno značenje, nego i duhovno. On podrazumijeva okupljanje ljudi oko istih ideja i opredjeljenja, a posebno značenje sofra ima u pamćenju naših starinskih večera kada su se i mladi i stari okupljali da razmijene svoja iskustva iz svakidašnjeg života”, kazao je prof.dr. Enes Kujundžić, autor djela.

Nermin Ormanović, koji je sinoć bio u ulozi promotora, kazao je da je ime profesora Kujundžića najznačajnije u bh. bibliotekarstvu, a o njegovom stilu pisanja kaže da je nesvakidašnji.

Sve njegove knjige su kao jedna knjiga i imate osjećaj da čitate uvijek istu knjigu. To se rijetko sreće u akademskom pisanju, više je karakteristično za književnike”, mišljenja je Ormanović.

U knjizi Otkopano blago: ogledi o sevdahu, sofri i pamćenju je prisutno i poglavlje o sevdalinci, u kojem je pisac na osnovu velikog broja izvora predstavio stajališta niza književnih kritičara o sevdalinci u kontekstu nastanka ove umjetničke forme. Samo djelo Otkopano blago, svojevrsna je riznica i uveliko će ostaviti veliki trag u očuvanju bh. kulture i tradicije, jer zaborav je najgori neprijatelj po vlastiti identitet, a kulturna baština ga gradi i čuva.

Ne treba biti naivan, jer se danas čak i ratovi vode oko identiteta, jer pitanje identiteta jednog naroda je jako dragocijeno. Smatram da tradicija ima onu vrijednost koju treba da ima, ako se potvrđuje i u sadašnjosti. Umjetnost neće riješiti sve naše probleme, ali hoće omogućiti duh solidarnosti među ljudima i pomoći da od svakidašnjice skrenemo u hladovinu nečega što obećava kakvu-takvu izvjesnu budućost”, kazao je prof. Kujundžić.

Promocija djela Otkopano blago: ogledi o sevdahu, sofri i pamćenju održana je u sklopu manifestacije “Ljeto u biblioteci”, koja je obagaćena nizom sadržaja do kraja mjeseca augusta. (M. Hurem)