Interes građana za energestku efikasnost u višestambenim zgradama

U velikoj sali Grada Zenica danas je priređena prezentacija projekta “Akcija za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini”, koji je naručilo njemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira njemačka Agencija za razvojnu saradnju-GIZ.

Cilj je promocija realizacije energetske tranzicije na lokalnom nivou, u čemu Grad Zenica na praktičnom polju djeluje već šestu godinu.

Građani, predstavnici zajednice etažnih vlasnika su zainteresovani za izmjene fasada i sanaciju ravnih krovova o čemu svjedoče podaci za posljednjih šest godina, jer je u tom periodu 90 objekata bilo obuhvaćeno pomenutim intervencijama.

Ukupno je uloženo oko 3 miliona maraka, od čega je polovinu sredstava osigurao Grad, a drugu polovinu etažni vlasnici”, podsjeća Dejan Božić iz Sektora za ekologiju i komunalne poslove.

Prema važećim zakonskim odredbama na nivou ZDK, za projekte na višestambenim zgradama neohodno je osigurati saglasnost najmanje 75 posto vlasnika stambenih jedinica.

Današnji skup je prilika za iskazivanje interesa građana za energijsku obnovu njihovih zgrada, a cilj projekta je kombinovanje opcija finansiranja od strane vlasnika stanova i Grada Zenica.

Predstavnici resornih gradskih službi najavili su skoru objavu javnog poziva za zainteresovane građane, odnosno predstavnike etažnih vlasnika, koji će biti otvoren 30 dana od dana objave. (Š. Babić)