Probijena lijeva cijev tunela Golubinja

Javno preduzeće Autoceste FBiH organizovalo je danas prigodnu svečanost u okviru koje je ozvaničeno probijanje lijeve cijevi tunela Golubinja, na području Općine Žepče, za sada najdužeg tunela na Koridoru Vc.

Svečanosti su, između ostalih prisustvovali federalni premijer Nermin Nikšić, resorna ministrica prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Andrijana Katić, direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Adebayo Babajide, te Šefica Ureda Evropske investicijske banke Sandrine Friscia.

Dužina ovog tunela je 3.610 metara, a danas su završeni radovi na iskopu lijeve cijevi, dok je desna cijev ovog tunela iskopana ranije.

Tunel je sastavni dio dionice Nemila – Poprikuše, duge 5,5 kilometara u okviru koje je izgrađeno i pet mostova, a dionicu i tunel gradi turska kompanija Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A. S.

Vršilac dužnosti direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić naglasio je kako je izgradnja ovog tunela, kao i same dionice, važna zbog bržeg povezivanja sa sjevernim dijelom države.

Vrijednost ugovorenih radova je 251.100.305,40 eura bez PDV-a, a sredstva za izgradnju te dionice osigurana su zajmom kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zatim Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Na svečanosti je najavljeno kako bi cijeli sjeverni dio Koridora Vc trebao biti završen u drugoj polovini 2026. godine, što znači povezivanje Sarajeva sa Savom. (Š. Babić)